Näitused > Käesolev > Haus Galerii

ok_na_501.jpg

Haus Galerii 04.08.2021

Elvi Rangell

Peidetud maailmad

Nimeka ja intrigeerivate eluvalikutega soome kunstniku Elvi Rangelli näitus Haus Galeriis on tema kolmas siinne projekt.

Elvi Rangell hakkas kunsti õppima mitte noore ja unistava loojana vaid teadlikult ja küpses eas, jättes seljataha karjääri Soome ühe tuntuima ärinaisena, et pühenduda kunstile ja väga sügavalt ka isikliku väärtusmaailma loomisele. Elvi kunst kannab abstraktseid jooni ent tõukub nähtavalt reaalsete loodus- ja maailmavaadete kogemusest. Käesolev näitus kannab väga tabavat pealkirja ”Peidetud maailmad” - sõnaühend, mis illustreerib Elvi Rangelli tööde tegelikku olemust täpselt ja ilmselt. Veeäärsed suletud metsaservad, vihjelised maastike aimdused ja emotsionaalsed detailid pilkudes, mis on peatunud sel või teisel elumomendil, ühes või teises paigas. Suureformaadilised ja ka väiksemad maalid on looritatud nii kaudselt kui otseselt tundevihkudega, mis kammitsevad vaatajat pikalt ja lummatult otsima seoseid iseenda maastiku- ja meeleolukogemuse ning autori inspiratsioonihetke vahel. Teosed, mis ei selgine siin ja kohe, vaid avanevad läbi alateadvushoovuste igas uues hetkes sügavamalt. 

Kunstnik ise on oma näitust iseloomustanud, öeldes: ”Kui vaadata maailma laiemalt või loodust või inimest selles, siis see, mida haarame on tihti vaid pelgalt esmamulje, ent kui meil on julgust ja soovi olla piisavalt uudishimulik ja vaadata pealispinnast kaugemale, sügavamale, hakkame nägema kõige peidetud tähendusi, saladused avanevad ja võluv on see, et me saame sellele kõigele anda lisaks omi tähendusi, tõlgendusi ja vaatenurki. Ei leidu kahte inimest, kes näevad ühe ja sama asja peidus pooli sarnaselt.”

Näitus pikendatud 4. septembrini!

< tagasi