Näitused > Käesolev > Haus Galerii

ok_na_508.jpg

Haus Galerii 18.06.2021

René Kari

Erootilised maastikud

Rene Kari maalilooming on peenetajuline ja puhas. Geomeetrilised filigraansed vormid peidavad erootilisi alatoone.

Abstraktsete maastikena näivad kompositsioonid lasevad aimduda kehajoontel, mis maalipindadel põimuvad, tekivad, sulanduvad ja kaovad.

Kogu Rene Kari loomingutervikut iseloomustab väljapeetud esteetika. Kari alustas näitustel esinemist juba 1970ndate aastate keskpaigas, pühenduses esmalt maalile. Mõned aastad hiljem aga alustas Rene Kari hellenistlikke iluideaale kandva kehaprojektiga, millest on tänaseks saanud tema elukunst. Nüüd 70-aastane Rene Kari on elu jooksul loonud oma enda kehast ideaalfiguuri, millest ta ise kõneleb järgmist: "olin siis 24-aastane, kui otsustasin, et vormin end antiikskulptuuri sarnaseks. Tippvormi saavutasin 57. eluaastaks, seega 33 aastat hiljem. Minu eesmärgiks ei olnud sportlik saavutus, vaid esteetiline välimus. Keha kuni kunstiteos!“

Oma enda keha teemalisi fotoekspositsioone on kunstnik jooksvalt avaldanud egiidi all „I'm 50, 60, 70 and I like it“ Kari väitel on see ajaliselt pikim kunstiprojekt maailmas, mis on kestnud läbi terve ühe inimese elu. Kogu protsessi võib vaadelda tema hinnangul ka kui antropoloogilist uurimistööd teemal, kui kaua võib inimene tõeliselt hea ja muutumatu välja näha.

Kari suhtumine oma kehasse on samaväärne tema suhtumisega maalikunsti. Mõlemas kunstisuunas pürgib autor vormide täiuslikkuse poole. Kui kehaprojektis on tema töövahendiks tema enda mehekeha siis maaliloomingus keskendub autor naisele. Kunstniku silmis on ilu ülim täiuslikkus kehastumas just naiselikes vormides. Tänaseks on Karist saanud meie moodsa kunsti klassik, kelle loominguline käekiri on selgelt eristuv. 

Rene Kari tööd Hausi näitusel pärinevad nii erinevatest erakogudest kui ka kunstniku enda kollektsioonist, vanimad 1990ndatest aastatest ja uusimad valminud hiljuti.

 

< tagasi