Näitused > Käesolev > Haus Galerii

ok_na_517.jpg

Haus Galerii 08.03.2022-06.04.2022

VINDIGA MURKA

Toomas Vint ja Maarit Murka - ühisnäitus, mis on avatud kuni 6. aprillini 2022.
Kahe erineva generatsiooni kunstnikud on eksponeeritud Haus Galerii näitusesaalis koos. Ühe autori tööd vahelduvad teisega ja loovad orgaanilise koosluse. Nii see nagu peakski olema.

Maarit Murka tööd seeriast Animal Instinct ja Toomas Vindi 1990ndate aastate lõpu looming, kus maailm on tema hilisemate töödega võrreldes mattunud teistmoodi rohelusse - linnad võrdväärsed metsadega, New Yorgi nostalgilised kaksiktornid ja ajatud püramiidid murukattes ning Toompea müür teatud võimupimeduses, mille raskust ent ka müstilisust rõhutab selle kõrval kõrguv roheline park ja tee ja kaugused. Toomase roheluse kõrval aga on jooksmas vaataja poole läbi klaasile maalitud lillede Maarit Murka koerad, kuid tema jänes, rebane, tiiger ja hunt on seiskunud kunstniku mõtete tubades. 

Maarit Murka mitmekihilised maalid intrigeerivad otsima neisse peidetud loomi ja kummastuvaid maastikke. Murka eksponeeritud loomadega töödesari on inspireeritud meid kõiki tabanud suletud aegadest. Väljas oli koroona, sees tegemata voodid ja pered, kelle liikumised käisid elutoast kööki ja magamistuppa. Teatud ahistatuse ja hirmude meeleolud, mille Maarit Murka on oma kunsti  kehastanud, loonud mitmedimensioonilised teosed, mis mõjuvad jõuliselt ent muigama panevalt ja mõnusalt, minetades igasuguse raskuse taju. Murka on maalinud valgeid voodeid teoste põhjas, nende ees pleksiklaasi kihistusel aga loomi, kes vaatavad publikule otsekoheselt silma läbi ringide, südamete ja täppide. Loomad kui kaitsjad meie hirmude ja maailma vahel.

Näitus kannab mõneti kalambuurselt pealkirja „VINDIGA MURKA,“ kus mõlemad kunstnikud pööravad arusaama traditsioonilisest maalist ja traditsioonilisest reaalsusest mõneti peapeale, keeravad „vindi üle“. Põhjendatud inspiratsiooni selleks pealkirjaks andis Maarit Murkale Toomas Vindi perekonnanimi... 
Murka ja Vindi „vindiga“ ühisetenduses on nii isiklikku kui üldist, nii intiimset kui globaalset. Mõlemat kunstnikku seob võime oma sõnumeid üldistada ning neid intellektuaalselt suureks mängida.

Maarit Murka on eesti kaasaegse kunsti hüper-realistliku stiili võtmefiguur. Huvitudes aktiivselt ühiskondlik-ajaloolistest oludest kujutab ta tavalisi inimesi ja argiseid situatsioone, lisades neile sotsiaalset teravust, rõhutades seda oma maalitehnilistes mängudes - kombineerides teostel erinevaid kaasaegseid materjale ja leides neile atraktiivseid vormistusi ja vorme. Maarit Murka lõpetas 2004. aastal Eesti Kunstiakadeemia maalikunsti erialal, omandas magistrikraadi Helsingi Kunstiakadeemias ning on õppinud ka Balti Filmi- ja Meediakooli magistriõppes. Murka on Eesti Kunstnike Liidu ja Maalikunstnike Liidu liige ning esineb aktiivselt näitustel nii Eestis kui väljaspool alates 2001 aastast.

Toomas Vint alustas kunstnikuna oma venna Tõnis Vindi eeskujul, olles autodidakt. Tema käekirjana äratuntavad rohelusse mattunud maalid liiguvad sürrealismist absurditaju ja realismini. Pealtnäha staatiliste stseenide valguslahendused on ületamatud, detailid komponeeritud. Toomas Vindi analüüsimeele tulemuseks on tihti metafüüsilisena mõjuv maal, ideaalmaastiku kogemus, kus kõik näib puhta ja igavesti rikkumatuna. Toomas Vindi maastikud on Eesti kunstiajaloos moodustanud juba omaette olulise kogumi. Lugematuid kordi näitustel esinenud ning preemiaid võitnud Vint on tänaseks eesti moodsa kunsti klassik ja omaette nähtus. Ta on nii Eesti Kunstnike Liidu kui ka Kirjanike Liidu liige, kelle loominguline karjäär algas jõuliselt juba 1960ndatel aastatel.

< tagasi