Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 12.04.2006-19.05.2006

RIINA KIVIRÜÜT

Valik maale aastatest 2004 - 2006
ELU

Äsja Kunstiakadeemia lõpetanud noore maalikunstniku Riina Kivirüüdi isiknäitusel on eksponeeritud aastatel 2004 – 2006 valminud õlimaalid, mis kuuluvad kolme erinevasse tsüklisse – Inimese Teekond, Wildlife ja abstraktsed maalid.


Näituse alapealkiri “Elu” võtab kokku Kivirüüdi vastutusrikka eesmärgi, mille ta on  maalimisega endale seadnud – mõtestada lahti elu ja maailma. Võib küsida, mida uut võib meile noor, veel kogenematu kunstnik niigi mõtetest ja ideedest üleküllastunud maailma kohta öelda? Me kõik usume teadvat, millised meie, inimesed, oleme ja kuidas me käitume. Siiski suudab kunstnik meid üllatada isemoodi, vaid talle omase maailmanägemusega. 


Autor tahab oma maalidega vaatajat kõnetada, talle meelde tuletada, et inimeste elu on pidevas liikumises ja muutumises. Et elada täisväärtuslikku elu, peab inimene pidavalt arenema, oma eesmärkide poole püüdlema ning ületama tee peale ette juhtuvaid takistusi. Kui aga inimene muutub liiga laisaks ning kaldub oma eesmärkidest kõrvale, võib ta kukkuda musta tühimikku või katkise autoga sarnaselt sattuda prügikasti. Kõik see kokku moodustab Inimese teekonna. Kivirüüt tunneb muret ka tänapäeva üha kiireneva ja tormilisema elukeskkonnaga kaasnevate ohtude ja kiusatuste pärast. Kutsudes vaatajat üles mõõdukamalt ja taibukamalt tarbima, kuid samas nautima elu poolt loodud hüvesid ning elama täisväärtuslikku elu. Kunstnik ei pea ise oma eesmärgiks maalidega vastuseid anda või õpetada, kuidas elada või milleks elada, ega pidada moraalijutlust. Ta kutsub vaataja käima radu, mida mööda noor maalikunstnik ise astub. Kivirüüdi maale iseloomustab kihiti- ja läbimaalimine ning tihe tekstuur. Värvikihtidele üha uusi kihte lisades tekib pind, mis on kunstniku ettekujutus ideaalsest teosemaastikust. Samal ajal ei kitsenda kunstniku loovust kindel maalimislaad. Praegusel hetkel tundub õige maalida selliselt, kuid samaaegselt jätkab ta katsetamist erinevate stiilivõtete ning tehnoloogiatega. Maalide kohati süngete ja tõsiste teemade kiuste annab Kivirüüt vaatajale lootuskiire helge ja heleda koloriidi kasutamisega.  Ei ole just tavaline nähtus, et nii noor kunstnik teeb oma töödest ülevaatenäituse. Tihti on selle põhjuseks asjaolu, et lihtsalt pole, mida näidata. Riina Kivirüüdil on, mida oma maalidega vaatajale öelda.

< tagasi