Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 21.12.2001-12.01.2002

REIN RAUD

KevadSuviSügisTalv. Murdumispunkt.

KevadSuviSügisTalv. Murdumispunkt.

 

Näituse algidee on välja kasvanud Rein Raua uurimistööst, mis käsitleb ruumi- ja ajateadvust eri kultuurides ning selle rolli inimese sotsiaalkultuurilise mina eneseloomises. Suur osa sellest tööst on pühendatud ruumi- ja ajateadvuse seostele kunstilise eneseväljendusega - sellest ka katse rakendada teoreetilisi mõtteid tegeliku kunstilise keskkonna loomisel.


Näitus on organiseeritud ruum, milles üksteisele järgnevad ajalise tsükli faasid - nimetame neid tinglikult kevadeks, suveks, sügiseks ja talveks, kuid igal faasil on oma allusioonid ka inimese kasvamise ja armastuse ringiga - ning eksponeeritavad teosed (fotograafika, videod, installatsioon ja maalid) paigutuvad selles vastavalt nende sisulisele seotusele ühe või teise faasiga. Ent teosed ise peegeldavad tihti pigem inimese “siin-ja-praegu-olekut” ja on seetõttu pinges ruumi üldkorraldusega, nagu igavikuline ja hetkeline alati ongi. Haus Galerii on näitustega senini keskendunud peamiselt ühe autori loomingu eksponeerimisele. Rein Raua kuraatorprojekt on galeriis esmakordne omataoline üritus, mis kaasab lisaks eesti kunstnikele ka välisautoreid.
 

Näitusel esinevad Eve Kask, Peeter Laurits, Dainius Liškevicius (Leedu), Rekha Menon (India/USA), Mall Nukke, Herkki Merila, Jorma Puranen (Soome), Rosita Raud, Ene-Liis Semper, Liina Siib, S&P Stanikas (Leedu).

 

NÄITUSEL OSALEVATEST VÄLISKUNSTNIKEST:

 

Dainius Liškevicius (sünd.1970) on üks tuntumaid noorema põlve leedu kunstnikke, paljude rahvusvaheliste preemiate laureaat, kes on hariduselt skulptor, kuid katsetanud pea kõiki moodsa kunsti vorme fotodest installatsioonide ja performance\'iteni ning igal alal pälvinud tähelepanu. Talle on omane teatraalsus, asjade paigutamine grotesksetesse kontekstidesse, kus nad saavad uue ja ootamatu tähenduse.


Rekha Menon (sünd.1966) on pärit Indiast, õppinud kunsti ja filosoofiat mitmetes USA ülikoolides ning on praegu SUNY (Buffalo) ülikooli professor. Lisaks filosoofiaalastele ja kunstiteaduslikele töödele on ta aktiivne ka kunstnikuna ja india uuema kunsti propageerijana. Oma loomingus pürib ta ühendama kaasaegse kunsti vahendeid ja klassikalist india kultuurilist mõtlemist, milles domineerivad seksuaalsus, energia ja elurõõm.

Jorma Puranen (sünd. 1951) on üks rahvusvaheliselt tuntumaid soome fotokunstnikke, Taidetekninen korkeakoulu professor, kes oma töödes käsitleb peaasjalikult põhjamaise ürglooduse ja selles kasvanud inimese kokkupuudet lääne tsivilisatsiooni ja muu maailmaga. Näitusel eksponeeritud töödel sarjast \"Imaginary Homecoming\" on kujutatud Pariisi antropoloogiamuuseumi kogudest pärit fotosid soomlastest ja saamidest, mis on toodud tagasi nende algsesse keskkonda.


S&P Stanikas (sünd 1961 ja 1962), Vilniuses ja Pariisis tegutsev kunstnikupaar, on saanud tuntuks ennekõike oma monumentaalsete skulptuuridega, mis brutaalses esteetikas uurivad inimese seksuaalsust. Nad on harrastanud ka body-art\'i ning oma fotonäitustega tekitanud skandaale nii kodu- kui välismaal, kuid neile pole võõras ka tundlik lüürilisus.

< tagasi