Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 15.01.2002-04.02.2002

Kadi Kurema ja Külli Grünbach-Sein

2 x 2

Ühe osa näitusest moodustab Kadi Kurema graafika, mis on eksponeeritud seintel, teise osa aga kunstniku graafikast Külli Grünbach-Seina poolt kokku pandud raamatud ehk kunstnikuraamatud.


Kadi Kurema (s.1963) õppis 1984-90 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis graafikat, näitustel hakkas esinema 1987.a., 1996-99 oli Eesti Vabagraafikute Ühenduse esinaine, praegu vabakutseline graafik.

 

Külli Grünbach-Sein(s.1965) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia nahakunstnikuna, töötanud EKA nahakunsti osakonnas õppejõuna 10 aastat, tegeleb pabermaterjalide võimaluste uurimisega, õpetab põhiliselt ajalooliste ja kaasaegsete paberi- ja köitetehnikate teemalisi kursusi.


Kadi Kurema ja Külli Grünbach-Sein on koos organiseerinud kunstnikuraamatu näitusi 1997.a. Draakoni galeriis ja 1998.a. Rahvusraamatukogus, osalenud Kunstnikuraamatu Triennaalil Vilniuses 1997.a.

 

KUNSTNIKURAAMAT:

 

Mõiste “kunstnikuraamat” on meie publikule ehk pisut tundmatum, ent seda põnevam - ta ühendab kahte loojat ja see valmib umbes nii:

 

Külli (kes on naha-ja köitekunstnik) valmistab käsitsitehtud paberid. Kadi (kes on graafik) trükib nendele graafilise seeria. Koos pannakse kokku raamat, mille köitmisviisi ja vormi leidmisel on suurem osa alati köitekunstnikul. Raamatus on ka sõnu, pealkirju, tekstilõike, mis piltidega koos moodustavadki kunstnikuraamatu.

 

Näitusel “2 x 2” on selle koostöö tulemusel väljas “Suur prantsuse keele sõnaraamat”, väike ingliskeelne “Koeraraamat”, üks Doris Kareva luuletustega köide ja veel teisigi, igaüks isemoodi.

 

NÄITUSEKÜLASTAJA SAAB RAAMATUID VAADATA VALGED KINDAD KÄES.

 

Nii peavad raamatud paremini vastu, olles haprad ja määrdumiskartlikud oma looduslike paberite ja eripäraste köitmisviiside tõttu.
Kunstnikuraamatut peab saama vaadata otsast lõpuni, siis tuleb välja tema lugu, oma alguse, sisu ja lõpuga. Sellist kunstiteost ei saa panna kilesse või klaasi alla, sest siis jääb 90% varjatuks.

 

Kunstnikuraamatute kõrval on Kadi Kurema seintel raamituna eksponeeritud estampgraafikagi vaadeldav kui uuteks raamatuteks vormumata mõtted. Ka nendel kombineeruvad kujundid sõnade ja lausetega, see on omamoodi käsikiri, üksikud lõpetamata leheküljed.

 

Kadi Kurema graafiliste seeriate sisuks on naiselikud unistused, nostalgilised meenutused ja tihti ka eneseiroonilised argikogemused. Lisaks näitusele on kunstniku tööd pidevalt väljas ka galerii püsikekspositsioonis ja kodulehel.

< tagasi