Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 10.01.2002-08.02.2002

JÜRI JEGOROW

META 3

Jüri Jegorowi digitaalfotode näitus pakub ergastavat vaheldust ühteaegu nii aastaalguse rahulikele meeleoludele kui ka traditsioonilistele kunstiarusaamadele.


Kunstniku enda sõnul on tema teosed füüsiliselt küll digitaalfotod, sisult aga kompuuter-foto-graafika. Suured tööd on teostatud spetsiaalsel printeripaberil, väikesed fotopaberil.


Tööde saamislugu kommenteerib kunstnik ise:

 

\"Putukatest olen teinud juba 4 personaalnäitust. Esimest korda oli putukateemale keskendunud minu teine personaalnäitus \"Cordofonic\", kus esitasin 12 morbiidset vasesöövitust teemal putukad ja keelpillid.


Mõned aastad tagasi hakkasin amatöör-entümoloogiks ehk siis kollektsioneerima insekte. Eksperimendi käigus selgus, et satikaid on võimalik edukalt otse natuurist skanneerida. Tulemus oli erakordselt detailne ja naturaalne, intrigeerides mind loomingule. Loobusin varasemast keerulisest muinasjuturaamatu illustratsiooni laadsest jutustavast suunast, mida olin kasutanud vasesöövituses ja hakkasin putukaid kujutama vabamalt ning minimalistlikumas kontekstis. Nõnda tekkiski seeria \"Insect\".


Kaasaegse tehnoloogia abil saavutasin töödes ülima dekoratiivsuse. Neid erksaid, lausa kumavaid värvilahendusi pean ise üheks putukaseeria oluliseks eksperimentaalseks lisaväärtuseks.

 

Järgmist materjali käsitledes otsustasin veelgi enam dekoratiivsusega manipuleerida. Tõin oma loomingusse putukate kõrval atraktiivsed liblikad, kombineerides neid 20. sajandi esimesest poolest ja 70-ndatest aastatest pärinevate neo-op-maailma op-elementidega. Uurisin põhjalikult Vasarely optilist filosoofiat ja mustrisüsteemi. Konstrueerisin arvutis hulga op-mustreid, lisades tausta ka käsitsijoonistatud joone. Vaatamata rõhutatud dekoratiivusele tuli omal moel ka jutustav laad minu töödesse tagasi.

 

Töödes kasutatud putukad on pildistatud osaliselt Tartu Zooloogiamuuseumis, samuti natuurist skanneritud taimede elemendid.\"

< tagasi