Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 03.08.2006-26.08.2006

Monica del Norte

Bossa-Passion

 

Augustikuist Artdepood täidab Monica del Norte maalinäitus "Bossa-passion". Eestimaalt pärit, kuid pikka aega Hispaanias elanud kunstnik pakub vaatajale tõeliselt suvesooja ja kirgliku elamuse. Eelkõige intensiivse koloriidi ja abstraktset laadi reljeefsete pindadega töötav Monica del Norte maalide põhirõhk on emotsionaalsel värvidemängul ja isiklikel tajupiltidel. Maalide pealkirjad reedavad pisut temaatikat, millega kusntik töötab: poolreligioossed personaalsed kogemused, kummalistesse ilmastikutingimustesse uppunud maastikud, üks häälekas vaikelu.

Tartu Kõrgemas Kunstikoolis puidu ja tekstiili eriala õppinud Monica del Norte alustas maalimist mõned aastad tagasi Hispaanias, Costa del Solis. Sealset päikesest tulvil õhtuvalgust ning vahemereliselt säravat positiivset atmosfääri on tema töödeski tohutult, kuigi pigem vöiks öelda, et päikesest ta teosed koosnevadki. Käesoleval näitusel on läbilõige kunstniku viimase aja töödest, mille valitsevaks meeleoluks, nagu näituse pealkirigi viitab, on eelkõige kuumad-pehmed lõunamaised meloodiad ja kuumad-teravad üldinimlikud tunded. "Bossa-passioni" piltide tagune sõnum on aga imelihtne: kunstnik soovib oma teostega muuta maailma vaid ilusamaks paigaks, olgu see siis parasjagu mustade öödega Hispaania lõunarannik või lühikest suvesooja nautiv Eestimaa.

Kunstnik ise on oma tööde kohta öelnud järgmist:
Elas kord kaugel põhjas üks printsess. Tal oli väga külm. Ta jälgis silmadega lume ja pimeduse eest põgenejaid ja hakkas neile oma kohmetunud jalakestel järele paterdama. Maanteepostid möödusid ja ilm muutus soojemaks. Ühel päeval leidis printsess end imelises troopilises aias, milliseid ta varem vaid turismifirmade reklaamides näinud oli. Vidistasid linnukesed, tantsiti salsat ja bossanovat, vulises purskkaev. Aga printsess lõdises. Tema süda polnud veel sulama hakanud

Meedia:

09.08.2006
Monica del Norte – Eesti maalikunstnik päikselises Hispaanias. Anne-Mari Alver
SL Õhtuleht

< tagasi