Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 03.09.2008-20.09.2008

Eve Kask

Mütoloogiline ruum/valdavalt kaheksakümnendad Eve Kase loomingus

Näitusepublikul avaneb septembrikuus haruldane võimalus tutvuda ühe kunstniku loominguga minevikust, olevikust ja tulevikust. Kunstniku juubeliga samal ajal toimuval ArtDepoo galerii näitusel „Mütoloogiline ruum“ saab vaadata Eve Kase läbilöögiperioodi graafikaloomet aastatest 1987–1993. Samal ajal on aga Viinistu kunstitünnis väljas kunstniku värskeim fotoinstallatsioon „Mida inimesed tahavad“. Just sotsiaal- dokumentaalsete foto- ja installatsiooniprojektidega on Eve Kask viimasel ajal kõige enam tegelenud, ent minnes tagasi algusesse, omab 1980. aastate lõpp Eve Kase loomingus märgilist tähendust, sest just siis lülitus seni valdavalt raamatuillustraatorina tuntud kunstnik jõuliselt eesti kunstiellu. Kümnendi keskel eesti ühiskonna- ja kunstielu tabanud stagnatsioon oli selleks ajaks vähehaaval taandunud ja esimesed vabaduseilmingud pead tõstmas. Sotsio-poliitilised murrangud Kase loomingus otseselt ei kajastu, kuid õhus lendlevad ideed ei jätnud ka tema loomingut puutumata. Eelnevat raamatuillustreerimise perioodi ei saa tegelikult võtta eraldiseisvana, seda võib tinglikult pidada proloogiks linoollõigete loomisele. Arhailistest ja ürgsetest kujunditest ja sümbolitest läbipõimunud graafika inpsiratsiooniallikaks olid isiklikumat laadi impulsside kõrval just mütoloogiline luule ja kirjandus, mida kunstnik neil aastail hulgaliselt luges ning illustreeris. Graafika eriala lõputööna Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis kujundas ja illustreeris Kask Hispaania 16.–17.sajandivahetuse poeedi Francisco de Quevedo luulekogu, teiste raamatute seas illustreeris Kask kirjastuse „Kunst“ maailma muinaslugude sarja ja Anglo-saksi eepost Beowulf.
Kui 1987. aastal Kask linoollõigetega näitusteellu sisenes, ei osanud ta oodata, et plakatlikult julged, tugevate värvitoonidega tööd sedavõrd positiivse vastukaja osaliseks saavad. Värviliste linoollõigete integreerimisega eesti monokroomsesse graafikapilti tõsteti noor kunstnik koheselt eesti graafika uuendaja seisusesse. Iiristrükiga saavutatud sujuvate tooniüleminekutega värvilistelt taustadelt tõusevad kontrastselt esile kompositsiooni kesksed tegelased – ühesilmsed ülikonnastatud härrasmehed, lõigutud kehadega olendid, rõhutatud viljakusesümbolitega nais- ja meesolevused, fataalsed võidujumalannad ning silm, trepp ja teised sümbolistlikud elemendid.
Raamatuid illustreerides süvenes Kask põhjalikult eri maade kultuuri ja mütoloogia süvakihtidesse. Sünteesides erinevatele tsivilisatsioonidele iseloomulikke märke ja sümboleid enda seest voolavate spontaansete kujundite ja tundmustega, oli Eve Kase eesmärk leida kultuuridevahelist ühisosa – ühiskondlikku alateadvust. Pikliku galeriiruumi otsaseinas hiilivad süsimustad siluetlikud tootemid, kes on justkui astunud välja mõnest mütoloogilisest muinasjutust või hoopis ulmefilmist. Kõik need tegelased kokku aitavad luua silda eri kultuuride ja eri ajastute, kasvõi nende „kaugete“ 80ndate ja tänase vahel.

 

< tagasi