Näitused > Toimunud > Haus 2

Haus 2 09.02.2010-09.03.2010

Urmas Mikk

Matemaatilised suhted

Mälestusnäitus

Haus Galerii vanema kunsti salongis on avatud Urmas Miku (1957–1999) mälestusnäitus.
Varasematest Urmas Miku mälestusnäitustest „Kujundid laval” (Tallinna Linnagaleriis ja Tartu Ülikooli raamatukogus) on möödunud kümme aastat. Urmas Mikku teati kui mitmekülgset isiksust, kes tõestas ennast kunstnikuna ja kirjanikuna ning lõpuks ka linnaametnikuna.
„Meie ideaaliks on härrasmees, üllas ametnik, kunstnik… Vaimne algidee – dekoratiivne pilt. Avangardism ja diplomaatia, protsess ja resultaat.” (Urmas Mikk, raamatust „Eraelust akadeemilise eluni”).

 

Näitusel eksponeeritavad guašitehnikas tööd on valminud konstruktivismi mõjutustega geomeetrilise abstraktsionismi laadis. Näitusetervikus jäävad silma sellised teemad nagu „Matemaatilised suhted“, „Kujundid laval“, „Silueti muutumine ruumiks“, „Maastik horisondil“, „Sport ja meelelahutus“ jt.

Urmas Miku sõnul põhineb „Matemaatiline sari“ lihtsamatel matemaatilistel valemitel (algebralised tehted, hulgateooria, analüütiline geomeetria), millele on püütud otsida vastavat visuaalset kuju. Leidub matemaatilisi analüüse, mis näivad kujutatuna pildil (tasapinnal) õigetena, kuid ei saa sellistena eksisteerida kolmemõõtmelises ruumis. „Matemaatilise sarja“ edasiarendusena oli planeeritud „Matemaatiline teater“, süntees mitmesugustest erinevatest valemitest, kus pildi ülesehitus ei toetu enam tuntud valemitele, vaid pildi spontaanne struktuur loob uusi, ainult pildil õigetena eksisteerivaid reegleid. Nii ilmneb paradoks: valem (pilt, graafiline kujutis) on ühtviisi õige ja vale, kusjuures just õige on vale ja vale on õige.

 

Urmas Mikk (25.12.1957–15.01.1999)
1986 lõpetas ERKI arhitektuuri eriala
1979–1982 Tallinnfilmis kunstniku assistent
1986–1994 Tallinna peakunstnik
1994–1998 Kesklinna vanema asetäitja

 

Raamatud
Urmas Mikk „Eraelust akadeemilise eluni”, Eesti Raamat 1986
Urmas Mikk „Linnu süda”, Urmase sõbrad, Tallinn 2000


 

< tagasi