Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_413.jpg

Haus Galerii 21.02.2017-28.03.2017

Mall Nukke

KolmeVärviMängud

Elegantne väljakutse rahvuskultuslikele väärtustele.

Käesolevale näitusele tulevad välja lipuvärvilised teosed aastatest 2014-2017, mille juures on kunstnik inspiratsiooni saanud Eesti trikoloori värvide tähenduste kirjeldustest. Maalidel saab näha mänge kolmevärvilisi klaaskuulidega, puntrasse sõlmitud kangaid, musti latekskostüüme. Värvigammasse toob vaheldust ka euroliidu-sinine ja euro-raha värvide virr-varr. „Ma tahan, et asju tohiks kätte võtta ja lähedalt vaadata,“ ütles autor ligi 15 aastat tagasi Haus Galeriis debüteerides, ning selle võimaluse nüüdne näitus kindlasti ka annab. Ikooni staatusesse tõstetud rahvuslipp pole väljas mitte ainult kummardamiseks ega distantsilt vaatamiseks.

Mall Nukke on Eesti ja eestlusega seostuvaid maale teinud kogu oma kunstnikupõlve, mille hulka kuulub ka äsjaviidatud, 2003. aastal toimunud näitus „Eesti Kuld“, kus talle omane peenekoeline muie popkultuuri sümbolnägude aadressil oli üle kantud religioossetele ikoonidele. Neile omakorda lisatud sini-must-valgeid lippe ei kasutanud kunstnik aga mitte niivõrd rahvustunnet märkivate trikolooridena, vaid ühiskonnas toimuvaid tendentside ja nihete sümbolina. Saavutades kergelt mängleva ja lõbusa, kuid alati glamuurse tulemuse ei muutu tema tööd irooniliseks mitte religioossete või rahvuslike ikoonide, vaid kaasaja „hulluste“ ja kapitalistlike väärtuste suhtes.

Mall Nukke(1964) on omandanud graafiku magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias, kuid on kasutanud oma loomingus ka maali, kollaaži ja digitaalseid väljendusvahendeid. Personaalnäitustega esineb alates 1991. aastast, on Eesti Vabagraafikute Ühenduse, Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige.

28. märtsil kell 17 toimub näitusel kohtumine kunstnik Mall Nukkega. Üritus kuulub linnafestivali Tallinn Music Week (TMW) raames toimuva galeriiõhtu „Tallinna Teisipäev“  näituseprogrammi. Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) kureeritud eriprogramm viies Tallinna galeriis hõlmab nii Eesti kui rahvusvaheliste kunstnike projekte, grupi- ja isikunäitusi.

Näitust on toetanud Serireklaam, Eesti Kunstnike Liit, Skizze

< tagasi