Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 23.05.2002-13.06.2002

NIKOLAI KORMAŠOV

HEINAAEG

Nikolai Kormašovi maalinäitus Haus Galeriis on ülevaatlik, eksponeerides 27 teost kunstniku viimase kümnekonna aasta loomingust.

 

Kormašovi loomingu algus jääb murdelistesse 1960-ndatesse aastatesse, mil kunst otsis vastukaaluks valitsenud realismile uusi väljendusvahendeid ja kaasaegset vormi. Üheks perioodi märksõnaks kujunes nn. karm stiil, mille puhtakujuliseimaks viljelejaks oli just N. Kormašov. Sellest ajast pärinevad üldistatud figuuride, tinglike ruumide, kontrastsete värvipindadega jõulised, monumentaalsed kompositsioonid, mis mõjuvad pea vastanditena Kormašovi viimaste aastate tagasihoidlikele väliselt suletuna näivatele, ent tugeva sisemise hingusega maalidele.

 

Kunstniku hilisloomingus realiseerub tema diskreetselt väljendatud religioosne suhe looduse ja inimese tundlikusse kooseksistentsi. Kummarduseks sellele teemale on ka Nikolai Kormašovi käesolev näitus “Heinaaeg”. Näituse pealkiri on idealiseeritud sümbol, märk alatisest magusast ihalusest sõnulseletamatu rohulõhnalise öösooja suve järgi nii peas kui südames.

 

Kormašovi tundlikud, oma lihtsuses pea ülendatutena mõjuvad maalid on interpretatsioonid elu argipäevale just seesuguses suvises looduses. Kunstniku pintsel on kõige kujutatu igikestvust igatsedes jäädvustanud inimesi ja hetki maal - äikese-eelset heinamaad, heinatöölisi, päikeselist aiaäärt, põllulilli, õitsvat puud, lagunenud katusealust. Kormašov otsib oma loodusvaadetes üksnes talle omase nostalgia ja hingestatusega viisi anda edasi inimese täiuslikku emotsiooni aegadepikkusest elukogemusest.

 

Saabuva suve hõngulisi näituseelamusi soovides,
Haus Galerii

< tagasi