Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 14.04.2005-20.05.2005

PAUL ALLIK

Namiibia maastikud

Paul Alliku maalimisretkel Namiibiasse valminud tööd.

Koostöös kunstniku perekonnaga on välja pandud 1996. aastal Aafrika-reisi ainetel valminud Namiibia maastikud. Sellisel kujul, tervikliku näitusena on teosed eksponeeritud esmakordselt.Üks näitusel eksponeeritavatest teostest on põhjalikumalt esitletud ka Haus Galerii sellekevadisel kunstiklassika oksjonil, kus Paul Allikule on pühendatud moodsa kunsti klassika rubriik.

Namiibias ringi rännates oli Allik kui tõeline sajandialguse autor: ta istus maha seal, kus vaade tema kunstnikupilku enim köitis. Eeltöö või kohe lõpetatud maali valmides oli Allik  kerge, kiire, improvisatsiooniline, vaba. See on ilmselge juba Alliku töid vaadates: palju õhku, palju ruumi, mitte ühtegi jälge kammitsetusest. Silmapiir on siin lükatud kaugele, jättes ruumi Aafrika kirevale loodusele. Pintsel liigub kiiresti nii lõuendil kui paletil, kirevus on organiseeritud, kuid mänguline. Allik kasutab siin tõepoolest kõiki maalikunsti võimalusi. Võime üpris kindlad olla: Aafrikas maalides oli Paul Allik nii oma võimete kui loomevabaduse tipul.

Paul Allik esines näitustel juba Tartu Kunstikooli ajast, mille ta lõpetas 1966. aastal. Maalijaoskuste omandamisel pidas ta end ise aga enim just ühe kunstniku, kunagise pallaslase Alfred Kongo õpilaseks. Omaaegse kooli traditsioonide edasikandjana pidas Kongo õpetajana oluliseks esemete ja figuuride täpset kujutamist, valguse ja varjude loogikat, eelkõige aga ühte kunsti põhialustest – joonistamisoskust. Seda oskust lihvis Paul Allik kogu oma loomingu vältel. Tema enda sõnul on joonistusoskus ja maal omavahel möödapääsmatult seotud. Ilmselt sellest virutoossest erinevate vormidega lõuendil ja paberil vabalt ümber käija tulenevadki Alliku emotsionaalselt vabad ning tundeküllased maalid. Tema  tööd ei ole kammitsetud esmete kohmakusest, need on kantud mõtte kergusest. Realistliku ja ratsionaalse kompositsioonimeistri, ent piiritult vaba vormi- ja värvikäsitlejana eristubki Paul Allik oma põlvkonna maalijatest.

< tagasi