Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 30.08.2006-30.06.2013

Tommi Nordgren

Leaving/Erkaantuminen

 

Kunstihuviline, kes astub Kalamaja unisest elumöllust sisse Artdepoo galeriisse, satub tänapäevasest hoopis erinevasse ajastusse ja ruumipunkti. Tommi Nordgreni "Lahkumine/Erkaantuminen" on suursugune ja veidi salapärane maalinäitus, mille vaatamiseks on vaja aega ja üksindust.

Pekka Haloneni Akadeemias Soomes ning Repini Akadeemias Peterburis maalijahariduse omandanud Tommi on hakkama saanud ühelt poolt nö klassikalise maalinäitusega (figuure võib oma teostuses pidada klassikaliseks küll, seda eriti Tommi Peterburgi maalikooli tausta silmas pidades), teisalt aga on tegemist monumentaalse maaliinstallatsiooniga, mille kunstnik on loonud just nimelt Artdepoo ruumi silmas pidades ja selle unikaalsest iseloomust inspiratsiooni ammutades.

Tommi on Artdepoosse toonud seitse suureformaadilist maali, mis kõik on valminud Tallinnas, kus kunstnik hiljuti pikemalt resideerus. Neutraalses, peamiselt halli, kollast ja pruuni kombineerivas koloriidis maalidel askeldavad esmapilgul lihtsad inimfiguurid, mehed ja naised, riietatud ja alasti. Keegi neist ei räägi midagi ega vaata ka õieti vaatajale otsagi.

Pisut pikemalt silmitsedes muutuvad aga maalid ise galeriiseinaks, milledel erinevad, raskes mustas raamistuses maalid kujutavad erinevates poosides neidsamu inimesi. "Lahkumine/Erkaantuminen" on maaligalerii, kus käib uudistavalt ringi omapärane kunstipublik, näiteks üks lind ja üks kass. Kunstnik on ise võitnud, et just kassidele ta selle seeria maaliski. Loomad vaatavad inimesi piltidel, kes ei tee otseselt midagi: nad lihtsalt on, ilmuvad ja kaovad nagu mõtted inimteadvuses.

Säärane mitmekordne vahendatus, maalid maalidel, mis võib-olla kujutavad kunstnikku ennast ja tema lähedast, annab tunnistust kunstniku distantseerumisest iseendast ja oma mõtetest ning teatud selguse leidmise vajadusest. Kunstnik ise on oma teoste kohta öelnud, et tema maalid on meditatiivsed ruumid. Ilmselt asub see galerii, mida Tommi Artdepoos näitusel "Lahkumine/Erkaantuminen" näitab, kunstniku enda hinges.

Meedia:

20.09.2006
Kohtumisõhtu Tommi Nordgreni, tee ja pirukatega. Ave Randviir
Eesti Päevaleht

22.09.2007
Tommi Nordgreni heitlus deemonitega. Andri Ksenofontov
Sirp

< tagasi