Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 08.03.2006-01.04.2006

Maarit Murka

Wake Up!

 

Vaadake kunstnikku!


Kaks aastat tagasi Eesti Kunstiakadeemia maaliosakonna lõpetanud ja praegu oma õpinguid Helsingi Kunstiülikoolis jätkav maalikunstnik Maarit Murka liigub oma isiknäitustes üha suurema installatiivsuse suunas: kunstniku esimene tõsisem sooloprojekt "Tõde on kusagil olemas" juhatas vaatajad õuduste metsa, "Wake up!" aga viib külastaja kunstniku naistepäevasesse unenäkku. Tema näituse puhul on vast kõige olulisem seik, et maalid omandavad installatsiooni kontekstis lisatähendusi: kui hämar metsasituatsioon tekitas taotluslikku hirmuatmosfääri ning vaataja projitseeris neid emotsioone ka piltidesse, siis paksu õhupallikihi ja nelgimüüri taga olevaid autoportreesid võib pidada end varjata püüdva kunstiku võrdpildiks. On talveunest ärkamise aeg, on aeg iseendale näkku vaadata ja suvele vastu minna!

Maarit Murka personaalnäitus on sel korral tihedalt seotud tema enda isikuga: väljas on kuus autoportreed, millest neli vaatavad Jumala positsioonilt ülevalt alla vaataja peale. Viimasel autoportreel saali otsaseinas kunstnik oma nägu ei näita. Lisaks ette kammitud juustele varjab/kaitseb maali nelkidest sein.

Kunstniku jaoks on maalimine teraapiline tegevus, mille kaudu elada välja pähe kummitama jäänud kinnismõtted ning vabaneda neist. Esimesel isiknäitusel olid selleks õudusfilmide kaadrid, sel korral kunstniku enda isik ning oma kunstnikupositsioon. Avamistseremoonia ja kunstiilma äärmise hierarhiseerituse vastu protsestiv Murka keeldub olemast kloun, keda tullakse teoste asemel avamisele vaatama. Kui tulete mind uudistama, näete mu piltidel ikkagi mind ennast! Vaadake siis kunstnikku nii palju, kui soovite! Niisiis on need suureformaadilised hüperrealistlikud autoportreed kunstniku enesepaljastusaktsiooni peamine osa.

Ebatraditsiooniliselt installeeritud maalidele sekundeerivad valged õhupallid ja punased nelgid. Esimesed vooderdavad külastaja teekonna välisuksest galerii kõhtu, lilled on aga otsene viide rahvusvahelisele naistepäevale. Viimane on kunstniku lapsepõlvemälestustes aeg, kus tänavad olid täis purjus mehi, punased nelgid käes. Õhupallidest tunnel tuleb läbida, et jõuda teise reaalsusesse, kunstniku loodud maailma. Murkal on idee kunsti kaudu valgustatud saamisest: selleks tuleb lihtsalt galerii kõhtu jõuda ja Murka näitus ära vaadata.

Meedia:

16.03.2006
Maarit Murka wake-up call erilises maailmas. Ellu Maar
Postimees

< tagasi