Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 24.07.2007-18.08.2007

Chintis Lundgren

"Partenaire de la vie gay"

Aktuaalse ja väljakutsuva pealkirjaga näitus on jätkuks ja edasiarenduseks eelmisel aastal Draakoni galerii keldrisaalis toimunud näitusele „Maagiline teater. Sissepääs maksab mõistuse�. Noor kunstnik jätkab visuaalselt atraktiivsete väljendusvahenditega seksuaalvähemuste ja Drag Queenide maalimist, kuid teeb seda oma uutel maalidel veelgi

Kollased müstilised poisid, roosad mannapoisid, efektsed Drag Queenid on tegelased Chintis Lundgreni ahvatleva pildikeelega maalidelt. Chintis Lundgren jätkab oma näitusel „Partenaire de la vie gay” eelmisel aastal Draakoni galerii keldrisaalis alguse saanud gaysid kujutavat temaatikat, kuid seda veel julgemal ja söekamal moel.

Chintise maalidel kujutatud tegelased on kunstniku üles pildistatud kümnete ja kümnete photo-shootide käigus. Idee maalida gaysid saigi alguse sellest, kui talle tehti ahvatlev ettepanek neid pildistada. Pildistamine oli põnev ja huvitav väljakutse, sest nii elavaid, edevaid ja objektiiviga flirtivaid modelle polnud Lundgren enne näinud. Tegelased inspireerisid kunstnikku niivõrd, et juba teist aastat on nad Chintis Lundgreni maalide peategelased.

Chintis Lundgren peab ennast ise visuaalseks kunstnikuks, kelle jaoks põhirõhk on asetatud värvile, kompositsioonile ja tehnikale. Ja tema maalid on selle põhimõtte tõestajaks, sest nad tõusevad esile oma visuaalse atraktiivsuse, erksate värvide ja läbitöötatud kompositsiooni poolest. Maalipinnal hooletult vedelevatest esemetest ja detailidest (kell, õun, nuga, leib jne.) ei tasu seetõttu mingit sümboolikat välja lugeda, vähemalt mitte kunstnikupoolset. Need esemed on hoolikalt läbi mõeldud ja kaalutletud kompositsioonilised elemendid, mis nagu muuseas toetavad maalipinnal valitsevat harmooniat või segadust. Kuid kõik vaataja poolsed tõlgendused on muidugi teretulnud. Tegelased tema maalidel on kollased, vahel ka roosad, näod on tüüpidel hästi ilmekad, Chintisele meeldib süveneda just nägudesse. Mõnel on rõõmus nägu, mõnel kivistunud, mõnel üllatuv.

Nagu ka paljude teiste noorte kunstnike, on ka Chintis Lundgreni teele sattunud mitmed suured eeskujud ja mõjutajad maailma kunstiajaloost. Ka juba tema varasematel maalidel on tunda sürrealisti vanameistri Salvador Dali ja fovisti Matisse mõjutusi. Ühel maalil leidub isegi sulavate seieritega kell...Chintise maalide tegelased paiknevad moonutatud ruumides, kus teinekord on ka perspektiiv taotluslikult vale. Kui manipuleeritud perspektiiv ja deformeerunud ruumilisus kõrvale jätta, pöörab kunstnik aga suurt rõhku tekstiilidele ja materjalidele. Pehmed tepitud seinad, erinevad mustrid, kahhelplaadid, tellisseinad on lahutamatu osa maalide interjöörist.
 
Kunstnik on oma tööde kohta ise öelnud järgmist:

„ Chintis Lundgreni vaadeldav maaliseeria koondnimetusega „Partenaire de la vie gay” on absoluutses mõtte inspireerunud konnektsioonilise müütilis-realistliku muusa Tõnise olemus- mõjul. Variatsioonid, deformeeruv konstruktsioon ja kummastava ruumi eripära sisaldub konkreetse objekti metamorfeerumises vastavalt Chintise infatiilse nägemuse projektsioonile ja tujule. Kuldsete poiste hüsteeriline lummus, trankvilisaatori summutatud müra ja Drama Queeni magus melanhoolne mahedus on vastavas kontekstis absoluutselt suunatud võõrandumise ja ümberpaiknevuses kulgeva non-ekleudilise tausta lõhutud tunnetuseni, seosuses interaktsiooni, peegelduse ning kaugenemisega.”

Meedia:

06.08.2007
Roosad poisid ArtDepoos. Maris Takk
Artishok

< tagasi