Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 14.08.2007-21.09.2007

EVI TIHEMETS

Orhidee lummus

 


Eesti graafika üks suurkujusid ja EKA graafikaosakonna õppejõud Evi Tihemets on seekordsel väljapanekul vaatajate ette toonud oma värskeimad tööd.

Samaaegselt näitusega tähistab eesti graafika grand old lady oma 75. juubelit.

Vastupidiselt kunstniku viimasele suurnäitusele Pärnus “Muutes maailma” ja varasemale näitusele „Kahekümnenda sajandi unenägu” Tallinna Linnagaleriis, kus valitsesid tumedad toonid ja tõsisem meeleolu, eksponeerib Evi Tihemets seekord rõõmsavärvilisi graafilisi lehti. Nagu näituse äärmiselt poeetiline pealkirigi viitab, näeb sel näitusel paberile kantud lilli, värve ja emotsioone. Graafikule, kes on oma pika loomeperioodi jooksul keskendunud laiale ja mitmekesisele teemaderingile, on rõõmsailmelised ja veidi kergema meeleoluga tööd otsekui vaheetapiks, hingetõmbeperioodiks.

Näituse idee kasvas välja ühest tööst, mille valmimine kujunes niivõrd inspireerivaks ja huvitavaks kogemuseks, et andis tõuke terve sarja loomisele. Näituse  märksõnaks on värv ja mäng värviga, ja mis väljendaks paremini värvi iseloomu kui lilled ja loodus? Läbiva sümbolina esinev orhidee sattus kunstniku sõnul töödele algselt juhuslikult, mängides lõppkokkuvõttes pigem üldistavat rolli. Lilleõiteks võiks ju olla ka roosid või tulbid, kuid neid seal ei ole – võib arvata, et orhideel siiski on kunstniku jaoks ka mingi varjatud olulisem tähendus...

 

Meisterliku graafikatehnikate valdajana kasutab Evi Tihemets ka käesoleval näitusel erinevaid tehnikaid – siit leiab nii värvitrükki, söövitust, kuivnõela kui ka litograafiat. 

Näituseterviku võib sümboolselt jagada kahte teineteist täiendavasse ossa. Valdava osa töödest moodustavad suuremõõtmelised värvilised lehed, mis on erinevate värvikihtide ja pindadega mitmeid kordi läbi trükitud. Õrnad ja haprad orhideeõied vahelduvad jõuliste geomeetriliste pindadega. Erksavärvilisi teoseid tasakaalustavad  söövitustehnikas teostatud vahepalad, millel silm puhata saab.

 

Kunstnik ise on öelnud, et näituse temaatika peegeldab eelkõige tema selle suve meelolusid: „On muidugi suur risk tulla välja lillepiltidega... Antagu andeks see kõrvalepõige!” 

 

< tagasi