Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 15.01.2008-09.02.2008

Patric Old

Doll Works

Patric Old ilmus maailma kunstiareenile efektselt – taskus magistrikraad Suurte Kunstnike „pesast” Londoni Royal College of Artist. Skandaalsete interdistsiplinaarsete eksperimentidega tuntuks saanud kunstnik jätkas oma kunstnikukarjääri ülesehitamist sidudes kunsti moemaailma säraga. Oma loometeel on Patric Old teinud koostööd COSMPOLITANI, MATTELi , paljude tippfotograafide ning Oxfordi Ülikooliga.

Mitte kuigi tihti ei kohta laiemal kunstiareenil kanda kinnitanud väliskunstnikke, kes leiaksid tee Eestisse, omaksid siin ateljeed, tegeleksid loominguga ning korraldaks siin lõpptulemuseks näitusi. Inglise päritolu, hetkel Oxfordi Ülikoolis, doktoritöös teadust ja kunstipraktikat ühendav kaasaegse teadusstaaride juhendamisel Patric Old on juba neli aastat kunstnikuna Kadriorus ateljeed omanud ja siin suurema publiku jaoks märkamatult joonistanud, maalinud ja kogenud informatsiooni oma Oxfordi õpingute jaoks.

Kui seni oli Patric Oldi eesti kunstihuvilistele eelkõige tuttav oma suureformaadiliste söejoonistustega, mida võis näha kahe aasta tagusel Draakoni galerii näitusel, siis „Doll Worksil” toob Old esmakordselt meie publiku ette oma maaliloomingu, enamjaolt akrüülmaalid, mis on valminud nii sünnikodus Inglismaal kui ka siin Eestis. Väljapaneku tuumiku moodustavad tööd, millega Patric Old osales 2005. aastal Brightoni Muuseumis Suzie Plumbi kureeritud näitusel „Guys'n'Dolls: Art, Science, Fashion & Relationship”. Suurejooneline ekspositsioon keskendus nuku kui mitmetähendusliku sümboli laiale tähendusväljale ja talle kaasaja ühiskonnas omistatud erinevatele rollidele. Patric Oldi, Hans Bellmeri, Man Ray, Oskar Kokoschka ja teiste näitusel osalenud kunstnike töödes mängivad inimese taolised mannekeenid peaosi, kelle näitel võib kujukalt jälgida mehe ja naise positsiooni teisenemist ühiskonnas.  

Ajend haarama nukku laiemasse käsitlusse ulatub Patric Oldi puhul tagasi juba 1970ndatesse aastatesse, kui ta polütehnikumis õppides puutus esmakordselt kokku saksa sürrealisti Hans Bellmeri elusuuruste nukuskulptuuridega. Nukutemaatikat on kirju ja laiahaardelise karjääriteega Old uurinud nii teaduslikul moel kui ka praktikas. Koos Anne Zielinski-Oldiga on ta osalenud Barbie-nuku loomisprotsessis, muuhulgas on ta animeerinud ka vastava virtuaalkeskkonna jaoks Barbie 3D pea mudeli. Hetkel on kunstnikul pooleli Oxfordi Ülikoolis doktoritöö teemal „Bio(tehno)esteetika: inimeseks olemise uue tähenduse visualiseerimine”.

Draakoni galeriis eksponeeritud portree- ja aktijoonistused olid siinsetele maalidele eeltöödeks ja omamoodi sissejuhatuseks. Elus modelli on Old maalidel transformeerinud elutuks ja hingetuks plastikkehaga nukuks. Temast on saanud teatud post-inimene. Oldi maalid on uskumatult virtuoosse ja kerge käekirjaga, mis näitab ta kõrge taseme figuraaljoonistuse oskust. Kuid erinevalt modellide loomulikest poosidest on kunstnik mannekeenidega manipuleerinud, nende keharakurssidega vabalt mänginud, muutes nad kaitsetuteks ja haavatavateks. Kujutatavad kehad on asetatud ebaloomulikesse poosidesse ja pööretesse, justkui näidates, kuidas nukkudega mängitakse, rõhutades nende abitust. Samaaegselt on Old nad pelgalt kire- või tarbimisobjekti staatusest tõstnud sotsiaalse dialoogi vahendaja rolli. Oma kõikehõlmava, lihtlabase ja provokatiivse võimuga, mis nukule on kaasajal omistatud, sümboliseerib ta kunstniku jaoks inimeksistentsi haprust ja ebakindlust. Ikoonilise Barbie kujul esitab Patric Old meile koondportree tänasest lääne inimesest, kes astub 9/11 järgsesse uude ameerikakesksesse ajastusse.

Meedia:

11.01.08
Eesti inglase Patric Oldi maalid ArtDepoos. Erkki Sivonen
Eesti Ekspress

15.01.08
Afiša - Patric Oldi näitus ArtDepoos/RUS. Tatjana Kosmõnina/Olga Temnikova
Raadio 4

01.02.08
Teistsugused Barbie'd.
Eesti Ekspress

08.02.08
Jalutuskäik tallina galeriides: Ausalt ja avameelselt nukkudest Andri Ksenofontov
Sirp  15.01.08


Väike J.Klõšeiko fotoreportaaž Patric Oldi näituse avamiselt:

The hero of the day - Patric Old. Photo: Jaan Klõšeiko

Opening was spiced up with screening of Estonia Art Academy Interdisciplinalry Art Department graduate videos. Photo: Jaan Klõšeiko

The reperesentative of AS Kulbert Marco Kompus with daughter Kaisi. Photo: Jaan Klõšeiko

< tagasi