Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 19.02.2008-08.03.2008

Stina Murakas-Kasemägi

Pudrupüha

Oma esimesel põhjalikumal isiknäitusel „Pudrupüha” ArtDepoo galeriis esitleb kunstnik Stina Murakas-Kasemägi värskemaid maale, mis on kantud ürgnaiselikust energiast ja impulsiivsest loomisnaudingust. Näituse lõbusa pealkirjaga viitab Stina igivanale naiste pühale, mida tähistati teiste pühade (pööripäev, vastlad jms.) sees ja kus naised keetsid koos putru, urjasid ehk ohverdasid Maaemale, laulsid ja tantsisid. Olles ise rituaalsel ja vabastaval üritusel osalenud, uurib Stina oma maalidega sügavuti, mis on selliste pühade riituste mõte ja milline mõju on neil tänapäeva kultuuri kontekstis.

Oma esimesel põhjalikumal isiknäitusel „Pudrupüha” ArtDepoo galeriis esitleb kunstnik Stina Murakas-Kasemägi värskemaid maale, mis on kantud ürgnaiselikust energiast ja impulsiivsest loomisnaudingust. Näituse lõbusa pealkirjaga viitab Stina igivanale naiste pühale, mida tähistati teiste pühade (pööripäev, vastlad jms.) sees ja kus naised keetsid koos putru, urjasid ehk ohverdasid Maaemale, laulsid ja tantsisid. Olles ise rituaalsel ja vabastaval üritusel osalenud,  uurib Stina oma maalidega sügavuti, mis on selliste pühade riituste mõte ja milline mõju on neil tänapäeva kultuuri kontekstis.


   
Stina Murakas-Kasemägi on detailselt läbi elatud kogemuste põhjal loonud oma filosoofia, mille kaudu ta kõneleb ja maalib. Ta on kunstnik, kes töötab kaalutlevalt, mõtisklevalt. Ükski element tema maalidel ei ole juhuslik ega kaldu kontekstist välja. Filosoofilise romantismi esindajana ei harrasta ta trendikat kunst kunsti pärast kunstitegemist ega agressiivset ja näpuganäitavat ühiskonnakriitikat. Kunstniku loomulik pöördumine naiselikkuse temaatikatesse on eksistentsiaalne, puhas ja küps.
Stina loodud maalid on meditatiivsed, suuremõõtmelised ja värvilised, täites galeriisaali tugeva positiivse laenguga, mis kandub nende kaudu ka vaatajasse ja aitab tal kogeda ja läbi elada aastasadu vana naiste traditsiooni. Erksavärvilistel ja tekstuursetel, läbi töötatud pildipindadel tantsivad ja mediteerivad loomulikus kerguses nõtked naisekehad. Maalidel leidub rituaalseid ringtantse tantsivaid figuure, meditatsiooniks või palvuseks põlvitunud naisi ja ka kana. Ohvrikana või kodukana- kuidas keegi soovib seda tõlgendada. Mõlemad toovad millegi nimel ohvri, kes teeb seda aga teadlikult, kes mitte.
Kunstnik ise on oma kogemusi ja elu vahetut tunnetamist läbi tantsu ja meditatsiooni kirjeldanud järgmiselt:
„Kogetu puudutas ja avas miskit väga olemuslikku ja hinge toitmise mõttes sügavalt vajalikku. See oli nagu enese häälestamine ja kooskõlla viimine looduse rütmidega, kõige elavaga(nii sünni kui surmaga). Lood(m)usele lähedale minnes saad kokku oma tõelise loomuse ja selle vajadustega. Tekib terviklikkuse-, või mõistmise- või õnnetunne, selline, mispuhul paljut mida kaugeltki heaks ei kiida lihtsalt mõistad. Rituaalne toiming justkui õpetaks, kuidas teha oma tegemisi ka igapäevaselt-millise tunde ja kohaloluga.”   



Stina Murakas-Kasemägi (1967) on 2005.aastal lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maalikunsti osakonna ning osaleb näitustel alates 2002.aastast. Valitud grupinäitused: ArtDepoo highlights (2007), ArtDepoo galerii, Wildlife (2004) Kastellaanimaja galeriis, Alasti Akadeemia (2004) EKA galeriis, Ma olen käinud New Yorgis (2004) Pärnu Kontserdimajas, Nulla dies sine linea (2004) Narva Kunstigaleriis. Isiknäitused: Pudrupüha (2008) ArtDepoo galerii, Jõhvi Kontserdimajas (2005), Tallinna Pedagoogilise Seminari galeriis (2004). Näitus internetis: 186 kilomeetrit kunstikeskuse 24h galeriis.

K.Essensoni video screening

K.Essensoni video sissejuhatus

Meedia:
19.01.08
Afiša - Stina Kasemäe näitus ja Katrin Essensoni videote screening ArtDepoos/RUS.
Tatjana Kosmõnina/Olga Temnikova
Raadio 4

< tagasi