Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 05.08.2008-30.08.2008

Elvi Rangell

The Reality of Illusion

Värv, tunne ja valgus – need on Elvi Rangell’i kunstiteoste tähtsaimad aspektid. Kogu see kergus ja tundlik värvimäng on ilmekalt eksponeeritud tema esimesel isikunäitusel ”The Reality of Illusion” ArtDepoo galeriis. Värvid pärinevad autori sügavast sisemusest, nende alge ei ole tingimata tulnud teose motiivist või teemast, vaheldudes tööst töösse. Galerist  Eeva Pinomaa on kirjeldanud Elvi maale kui kui õrnu värvipoeeme, mis suunavad vaatajat leidma tema enda esteetilistest aistingutest tuttavaid elemente ja nende tagasipeegeldusi. Teostesse pikemalt süvenedes hakkavad need elama oma elu.


Elvi Rangelli õnnitleb kunstisõber Heikki Ylonen
Foto: Annika Haas/Eesti Ekspress


Elvi Rangelli esimese isikunäituse teema käsitleb reaalsuse ja illusiooni seoseid. Maalide aines tõukub tunnetatava reaalsuse ja kombatava maailma taga peituva kontrastist. Tööde alguspunkt on tihti küllaltki konkreetne, isegi juhul, kui seda ei pruugi näha juba valmis teoses. Käesolevate maalide puhul on kunstnik esmalt maalinud pildi – võib-olla maastiku, võib-olla lilled, võib-olla vaid idee olemuse ning alles seejärel on ta maalinud teose üle, kandes alusmaalile pealismaali, kuid samas jättes mõningaid jooni esmapilgul nähtava teose alla. Taoline maalimistehnika on aeganõudev oma paljude erinevate kihtidega, mis mõningatel juhtudel on nähtavad, kuid vahel kujutavad endast vaid vihjeid sellele, mis kõik võib pealispinna all peituda. Mitmed värvikihid annavad töödele sügavuse, mis avaneb vaid maali avatult ja uudishimulikult uurides.


Soome Justiitsminister Tuija Brax, kunstnik Elvi Rangell ja Eesti Justiitsminister Rein Lang
Foto: Annika Haas/EE


Elvi Rangell’i maalid elavad oma elu ja räägivad omaenese keeles, ka autor ise ei soovi anda oma tööde kohta selgitusi muudmoodi, kui andes kogu maaliseeriale teemaks ”The Reality of Illusion”. Autor on kindlalt veendunud, et kui ta on maali lõpetanud ja lahkunud stuudiost, muutub viimane juba vaataja omandiks, omistades sellele ise tähenduse. Maalides on kunstnik täielikult haaratud loomise protsessist. Olles maalimise lõpetanud, vajab Elvi aega, et tööd tundma õppida, uurida ning tunnetada seda enne, kui ta on üldse valmis maalist loobuma. Elvi on osalenud grupinäitustel aastast 2005 ja on juba leidnud enesele iseloomuliku maalimisstiili – vägagi kontrollitud pintslilöögid, mis taanduvad pehmeks ja sensuaalseks maalimisstiiliks. Värvid ilmuvad nähtavale ja kaovad kunstniku tahtel ning vaataja peab ise otsustama, mida ta on näinud ja kogenud.


Galeristid Eeva Pinomaa, Olga Temnikova ja Maris Takk
Foto: Annika Haas/EE

Meedia sellest näitusest
14.08.2008
Elvi Rangelli debüütnäituse "Illusiooni reaalsus" avamine
Eesti Ekspress

07.2008
Elvi Rangellin ensimmäinen yksityisnäyttely Tallinnassa
The Baltic Guide

< tagasi