Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 14.01.2009-07.02.2009

Aleksandr Zverev, Dmitri Gerassimov, Saskia Järve, Ingrid Aasoja, Sigrid Viir, Stanislav Popkov, Timo Toots, Taaniel Raudsepp, Elo Liiv

Lendva

Näitus koondab Eesti Kunstiakadeemia endiste ja praeguste tudengite ja skulptuuri osakonna dotsendi Elo Liivi paari aasta taguse Valgusfestivali raames meistriklassis loodud õhu, lendamise ja tuulega seotud töid. Kolmemõõtmelised lendavad ja lendu tõusta püüdvad, kõikvõimalike eri kuju ja mõõtmetega objektid on toodud nende harjumuspärasest keskkonnast – vabast õhust suletud galeriiruumi. Maastik ja ruumid seavad kunstile piirid, õhus oleva kunsti suurust piirab vaid kunsti formaat ja mõjujõud.  Õhus sahisevate lohede ja ventilaatorimürina taustaks kõlab ambient muusiku Brian Eno lummav heliteos «Music for Airports», mis kuulub Dmitri Gerassimovi, Sigrid Viiri, Timo Tootsi ja Taniel Raudsepa videotaiese juurde.


Foto: Marko H.J. Kuningas

Näitusel osalejad ise põhjendavad oma töid kummalise viirusega nimega lendva:

„Meie hinges asub haigus nimega lendva, mis rabab inimesi ja loomi. Haigus seisneb pidurdamatus soovis midagi tuule ja tormi käes lendamas näha, seda suunata ja tunda selle ning enda vabadust. See haigus ei ole ravitav kuni me pole suutelised valmistama midagi selliselt, mille üle meil oleks võim. Kahe aasta jooksul pole see õnnestunud.
Siin suletud uste taga, vinguva ventilatsioonitoru ja ventilaatorite vahel oleme suutnud sättida kõik nii, nagu meile on vajalik. Kas hing saab taltsutatud ja haigus ravitud? Meie oleme valitsejad?“



Foto: Marko H.J. Kuningas

Tuule, valguse ja lendamisega seotud töid eksponeerivad:

Aleksandr Zverev, Dmitri Gerassimov, Saskia Järve, Ingrid Aasoja, Sigrid Viir, Stanislav Popkov, Timo Toots, Taaniel Raudsepp ja Elo Liiv

Saskia Järve
MOOS 2006
Ega moos pole lörts, mis igal aastal ühtemoodi taevast alla sajab!



Elo Liiv
KÄRG
Töö koosneb kärjelaadsest struktuurist, mille aluseks on võetud kuulsa telefoni looja  Alexander Graham Belli konstrueeritud kärglohe. Telefon on sümboolse tähendusega töö juures, ühendades maas ja taevas olevaid struktuure.
Galaktikad (nende hulgas ka meie galaktika ehk Linnutee) koonduvad mitmesuguse rikkusega parvedesse ja rühmadesse. Eesti akadeemik Jaan Einasto koos teiste Tartu Observatooriumi teadlastega tõestasid, et superparvedesse kuuluvad parved moodustavad üsna korrapärase võrgustiku, mille rakkude (ühe raku läbimõõt ligi 400 miljonit valgusaastat!) korrapärast paigutust võib võrrelda meekärjega.
Meekärje kuusnurk moodustub kahest võrdkülgsest kolmnurgast. Inimkond on leiutanud oma püramiidalse struktuuri, mida on kasutatud üle maailma erinevate kultuuri traditsioonide kandjate juures suhtluses Tolles Ilmas olijate või loodus-hingedega, jumalustega.




Ingrid Aasoja
Aleksander Zverev

BADNELAT [badnela:], ADNELIE [adneli:]
Ka kõige imelikud asjad võivad hakata lendama. Tavalised arhitektid mõtlevad välja staatilisi paigalpüsivaid objekte. Vaid veidrikud võivad üritada neid lendama panna... Kas sellisel eksperimendil on ka piirid?
Meie mängu (tõsise eksperimendi) hasart on kokku võetud sõnades, nimedes paremalt vasakule, mis tähistavad objekte.

Sigrid Viir
Timo Toots
Dmitri Gerassimov

500CM3

Video: Taaniel Raudsepp, muusika: Brian Eno "Music For Airports".

Stanislav Popkov
LED ZEPPELIN
Led Zeppelin: tuletatud lapseunistustest ja aerodünaamika enda arusaamadest.

Näitus „Lendva“ toimub Tallinna Valgusfestivali ürituste raames. http://www.valgusfestival.ee/


Pressikajastus:
Tallinna valgusfestival valmistub lõpuüritusteks
ERR Kultuuriuudised

Andri Ksenofontov "Täitsa normaalne kunstitalv II"
Sirp

< tagasi