Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 25.11.2009-19.12.2009

Maria Kapajeva

Kutsu mind vara

Alates  25. novembrist on ArtDepoo galeriis avatud Maria Kapajeva fotonäitus „Kutsu Mind Vara“


2000. aastal lõpetas Maria Tartu Ülikooli Majandusteaduskonna ning aastal 2009 Furnhami Fotoülikooli (Photography University for the Creative Arts Farnham) bakalaureuse kraadiga. Tema esimesest Tallinnas toimuvast isiknäitusest räägib kunstikriitik Eero Epner järgnevalt:

Intiimsus on fotograafe huvitanud selle meediumi leiutamisest alates. Tõsi, intiimsusele on lähenetud kõige erinevamate nurkade alt. Teame hästi vanu dagerrotüüpe, kus on portreteeritud kuulsaid inimesi või tavalisi linnakodanikke ja mis näitavad meile inimest enam-vähem nii, nagu me usume, et "ta on" või "oli". Sest fotograafia, nagu me arvama kipume, ei valeta kunagi ning me peame tema pärisosaks seda, et ta ei ilusta ega vali, vaid on aus ning objektiivne – ehk siis: intiimne.

Kuid intiimsus on fotograafiat huvitanud veel alates odavast pornograafiast ja lõpetades erinevate dokumentaalprojektidega või ajakirjandusfotograafiaga, mis kujutavad haigeid, surijaid, abivajajaid, kriisikoldei, psühholoogilisi draamasid jne. Unustada ei maksa ka viimastel kümnenditel järjest enam levima hakanud nn igapäevafotograafiat, mis seoses digitaalsete vahendite levikuga on muutunud massiliseks. Võime olla kindlad, et just praegu pildistab keegi mõnda sünnipäeva, matust, lapse esimest jalgpallimängu, seksuaalvahekorda või mõnd muud perekondlikku või isiklikku intiimset rituaali.

Maria Kapajeva intiimsed kaadrid on ometi erandlikud. Esiteks ei kujutata siin midagi erakordset, vaid vastupidi äärmiselt tavalist. Selleks, et Kapajeva modelliks saada, ei pea juhtuma midagi, vaid tuleb lihtsalt ärgata, nägu veidi viltu peas. Teiseks ei huvita Kapajevat see, et inimene tema fotodel oleks kuidagi sätitud. Ta hülgab tavapärase pildistamiseks ettevalmistamise rituaali ning püüab kaadrisse hetki, mida inimesed hea meelega enda juures ei eksponeeriks. Nad ei näe siin just eriti apetiitsed välja, on isegi veidi pahurad ega mitte mingis mõttes "esinduslikud". Kuid Kapajevat just see tundlik hetk huvitabki.

Lisaks unele huvitab Kapajevat ka kunst. Mustvalge tonaalsus lubab kõneleda "üldistatusest", mida toetab ka suhteline detailinappus. Me ei näe ühtegi üleliigset asja, vaid puhast kujundit, mis mõjub juba peaaegu et graafiliselt. Inimese pea taga on reeglina valguslambi peegeldus, kuid siit ei maksaks ilmselt otsida liigseid religioosseid konnotatsioone. Valguslaik ei ole siin ilmselt midagi enamat kui hommikune päike, mis valgustab välja inimese selle päeva esimese näo. Ja väga lahe, et üks fotograaf on sel momendil voodi kõrvale sattunud ning leiab, et too siiras, kaitsetu ja armas hetk on oluline üles pildistada.


Traditsiooniline artist talk (seekord erinevate fotokoolkondade teemal)  toimub 26. novembril kell 17.00 Lika Tšekalova (RUS) ja Krista Mölderi juhendamisel, artist talk toimub inglise keeles.


Maria Kapajeva näitust saab vaadata Artdepoo galeriis kuni laupäeva, 19. detsembrini.
Näitus on organiseeritud Briti Nõukogu abiga.


Meedia:

24.11.2009
Maria Kapajeva näitus ArtDepoos /RUS/
Raadio 4, Tatjana Kosmõnina

11.12.2009
Unised näod Artdepoos
Äripäev

< tagasi