Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 08.01.2010-05.02.2010

Nadežda Tšernobai

Maalimagistrandi Nadežda Tšernobai isiknäitus „MÄ“

Nadežda Tšernobai (1985) on noor Tartu kunstnik, kel seljataga üks isiknäitus ning mitmed ühisnäitused Tallinnas ja Tartus alates 2006. aastast. Hariduse on ta omandanud Tartu Ülikoolis maali erialal, Eesti Kunstiakadeemias ja täiendanud ennast Läti Kunstiakadeemias, paralleelselt õppinud ka kunstipedagoogikat ning kultuurikorraldust.

Näitus, mis on samas ka tema magistritöö, koosneb kahest osast – videoinstallatsioonidest, kus on fikseeritud tööde valmimise protsess ning suuremõõtmelistest maalidest.

Maalides on jälgitavad kaks valmimise etappi: esimene, läbimõeldud, konstruktiivne, autorile omases stiilis figuuride käsitlemine. Selles etapis on tähtis autorlus ja ratsionaalsus. Teine etapp on hävitav, destruktiivne, kontrollimatu. Selles osas on tähtsad transs, rituaal ja igavik. Kõik tööd on maalitud keha, juuste või vatitampoonide abil. Maalimisel on värvina kasutatud verd (selle erinevad lahuseid) ja sütt.
Nadežda Tšernobai lausub ise oma loomingu kohta:

„Miski pole oluline - ei tunded ega mõtted. Kõik on häviv ja hävitav. Ükskõik mida ma ka ei ütle, ei ütle see teile kah midagi. See jääb igavikku. Sinna, kuid selle vastu keegi ei tunne huvi... veri ja paber on lühiajalised ... need on vaid hetk...miski joonistab ja maalib minu käega, minu kaudu, minu abil – see on igavik. Mida ma teen? Ma toon ohvri... miski pole tähtis, sa võid surra, võid ellu jääda. Sa oled üks hetk igavikus... tegelikkust ei ole..Sa võid proovida haarata aega kinni, kuid... aeg on sinust kiirem...sa ei saa näidata muud kui see, mis tuleb su seest...“

Nadežda Tšernobai magistritöö kaitsmine toimub 15. jaanuaril kell 14 ArtDepoo galeriis, juhendajaks on Jaan Elken ning retsensendid - Mari Kartau ja Ki wa).
 
Näitus kestab 5. veebruarini.

Meedia:

29.01.2010
Kunstnik ei pea olema majandusteadlane ja politoloog
Postimees, Teet Veispak

05.02.2010
Tšernobai, süsi ja veri
Sirp, Ki wa

< tagasi