Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 29.02.2012-05.04.2012

Vene Kunstnike Ühendus Eestis

Kunstnik ja modell

„Aktimaal on läbi ajaloo üle elanud mitmeid kummalisi muutusi, kuid on ikka ja alati jäänud seotuks klassikalise kooliga, jätkates väärikalt euroopa maalikunsti traditsioone,“ ütleb kunstiteadlane Galina Balašova.

Natuurist maalimise klassikaline käsitlus on läbi aegade aidanud õppida ja täiuslikkuseni lihvida anatoomiliselt korrektset figuuri jäädvustamist ning kujutatava olemuse tabamise oskust. Ometi on aktižanr sedavõrd tundlik, et õnnestumiseks ei piisa vaid tehniliste väljendusvahendite valdamisest. Kunstniku ja teda inspireerinud modelli omavaheline sünergia teeb neist kahest osapoolest nii mõneski mõttes võrdväärsed partnerid, olenemata sellest, kas tegemist oli reaalse isikuga või abstraktse müütilise muusaga.    
Paljude erinevate autorite ühisnäitus annab hea võimaluse näidata, kui erilaadselt võib kunstniku suhe kujutatavasse väljendada tema sügavalt isiklikku maailmatunnetust: aktitemaatika on niivõrd intiimne valdkond, kus kunstnik tahes või tahtmata „paljastab“ iseennast tihti enamgi kui tema katmata modell. Ka seekordsel näitusel eksponeeritavates teostes kohtab väga eriilmelisi loomingulisi lähenemisnurki – peenekoelist psühholoogilist analüüsi ja varjamatut erootikat, vaoshoitud poeetilist hingestatust ja rõhutatult teatraalset salongilikku dekoratiivsust.

Vene Kunstnike Ühendus Eestis (VKÜE) loodi 1990ndate aastate lõpul eesmärgiga tekitada loomekooslus kunstnike vahel, kes olenemata rahvusest kuuluvad Eesti kultuuriruumi. Ühenduse liikmete seas on paljude rahvuste ja kultuuritraditsioonide esindajaid, põimuvad nii vene, eesti, moldova, udmurdi, ukraina, armeenia, juudi kui valgevene juured. Tänaseks kuulub VKÜE liikmeskonda üle 80 autori, kelle hulgas on nimekaid maalikunstnikke, graafikuid ja skulptoreid.

< tagasi