Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_402.jpg

Haus Galerii 02.08.2016-06.09.2016

Matti Vainio

Hüperruum

Teisipäeval, 2. augustil avatakse Haus Galeriis Matti Vainio näitus „Hüperruum“. Tehniliselt mitmekülgne, nii joonistusel, maalil kui puugraafikal põhinev näitus tegeleb inimese sisemise ja välise ruumi ning aja suhetega. Kuidas neid kogetakse ja vaadeldakse? Kuidas need pildi kujul avalduksid?

„Kui oskaksime liikuda valguskiirusel, siis meie arusaam ajast ja ruumist muutuks oluliselt, mis näitab, et tegu on muutuvate teguritega,“ selgitab Matti Vainio, kuidas tema tööde teemaks on muundumised ja protsessid, uni ja reaalsus, inimese ja teda ümbritseva maailma ühte sulandumine, aja ja ruumiga kohanemine. „Olen huvitatud eksistentsi mitmekihilisusest ning figuratiivne kunst pakub parimaid vahendeid selle visuaalseks väljendamiseks.“

Töödel kujutatud portreed väljendavad seisukohta, kuidas samal ajal, kui meid ümbritsevad välismaailma objektid, oleme ka ise objektid ning koosneme osadest. Vainio kasutab sümbolitena muusikuid ja tantsijaid, jooni ja nooli püüdes visuaalselt kujutada aega ja ruumi, objekti ja liikumist ning kultuuriliste uskumussüsteemide metafoore. Inspiratsiooniks on siinjuures olnud ka bioloog Robert Lanza ja füüsik Bob Ermani biotsentrismi alased vaated.

Matti Vainio (1978) on omandanud kaunite kunstide magistrikraadi Aalto Ülikoolis ning elab ja töötab Eestis. Tema peamiseks meediumiks on joonistus, maal, graafika ja performance. Ta on osalenud näitustel Soomes, Rootsis, Saksamaal, Venemaal ja Suurbritannias. Tema loomingus loodav ruum uurib igapäevaelu fenomeni ja üksikisiku võimalusi ühiskondlikes tingimustes, kunsti näeb ta võimalusena praktiseerida meditatiivset ja filosoofilist mõtlemist.

Näitus „Hüperruum“ jääb Haus Galeriis avatuks 6. septembrini 2016. Galerii on avatud esmaspäevast reedeni 10-18 ning laupäeviti 11-16.

< tagasi