Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_433.jpg

Haus Galerii 10.09.2018-29.09.2018

Jaan Rõõmus

Visuaalidega pregnantselt

Alates esmaspäevast, 10. septembrist on Haus Galeriis avatud Jaan Rõõmuse 75. juubelile pühendatud näitus „Visuaalidega pregnantselt“, mis hõlmab nii ajastu dokumentaal-fotograafiat kui omal ajal innovaatiliseks osutunud kunstilis-tehnilisi katsetusi.

Jaan Rõõmus:

„Kolmeosalise väljapaneku esimene osa, 13 fotot näituselt „Kordumatu Kihnu“,  dokumenteerib väikesaare pulmatraditsioone ja igapäevast elu-olu, sealhulgas 3 fotot 1972. aastast eksponeeritakse esmakordselt. Väljapaneku väärtuseks omaette on tõsiasi, et kõik 13 koopiat on teostatud ORWOCOLOR UT16 ja ORWO CHROM UT18, UT23 - 35 mm diapositiivilt 40 x 60 cm formaadis.

Näituse keskseks osaks võib pidada 32 mustvalge foto väljapanekut, kus eksponeeritakse töid mitmest erinevast perioodist. Loominguliste katsetuste alguseks saab lugeda 70ndate esimest poolt (Selfi, 1970), sealt edasi on aga mind huvitanud „otsustava ja mitteotsustava hetke foto“ põhimõtete rakendamine oma loomingus. Enda ja teiste poolt läbiviidud fotoprojektid on võimaldanud lisada valikusse töid erinevates fotožanrites, mis annab  ülevaate loomingu suundadest hilisemal perioodil (fotoprojekt „Päev Eestis“, Pärnu kolledž, 1999). Nii kokku kuhjatud informatsioon on ka näituse vanamoeliselt kõlava nime „Visuaalidega pregnantselt“ põhjustaja, mis on väikesemahulise, sisutiheda ja koondava käsitlusega väljapanekut esiletoov ja rõhutav argument.

Näituse kolmanda, efektsema osa, moodustavad aga suureformaadilised fotod, mis on lahendatud vanu  ja kaasaegseid  tehnilisi võimalusi ühendaval viisil. Kunagised „Generatiivsuse“ nime all tuntud fotod eksponeeritakse tulemusena, kus ideed ja läbiviidud praktilised protsessid on fotost eemaldumise soov ja meetod ning minu loomingu  peamine suund  käesoleval perioodil.“

Jaan Rõõmuse juubelinäitus „Visuaalidega pregnantselt“ jääb Haus Galeriis avatuks kuni 29. septembrini 2018.

< tagasi