Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_442.jpg

Haus Galerii 06.03.2019-30.03.2019

NEO*EKS*PRE*POST

PUNK-BAROKK

Kolmapäeval, 6. märtsil kell 18 avatakse Haus Galeriis rühmituse NEO*EKS*PRE*POST näitus PUNK-BAROKK, mille loosungiks on suurlinlikult mäslev ilu, mis päästab maailma. Varieeruva koosseisuga kunstirühmitust esindavad seekord kunstnik, sisearhitekt ja rühmituse president Andro Kööbi maalid ning kunstnik ja keraamik professor Urmas Puhkani skulptuurid.

Kureeritud näituseprojektis on veega alla lastud ootuspärased tehnikad ja vormikäsitlused ning loodud pungi hoiakutest ja tänavakunsti vahenditest või õigupoolest vahendite puudumisest uus esteetika. Sedapuhku on teosed rafineerituks „rikutud“. Lõuendeid ja kauneid vorme on retsitud mõnuga, suvaliselt, nagu elu vahel meie endiga teeb, aga seda kõike barokse küllusega. Rikutuse ilu või ilus rikutus, igal juhul vastupandamatu!

Punk on nagu haruldane tundlik taim, mis hakkab õitsema alles siis, kui ühiskonna väärtushinnangud otsast roiskuma lähevad. Õhus on kerget lehka, „pungi aeg on jälle käes“ ja põhjus, mille peal ta kasvab, vihkab seda õit kõige rohkem.

PUNK-BAROKK ülistab vabadust ja on ilmne, et loojatel on sellises vabaduses olnud hea hulpida. Saab vaid nõustuda, et „punk on lahe“, et ka barokk on milleski punk ning et miski pole pelgalt see, mida silm näeb. Näitust võib võtta ka kui linnaruumis toimuva visuaalse eneseväljenduse isiklike ja üldinimlike tagamaade analüüsi: millised on noore hakkaja inimese eneseteostuse võimalused sotsiaalselt kihistunud ühiskonnas - crime in the making. Ja jällegi saab ilu päästa maailma.

See pole NEO*EKS*PRE*POST’il esimene taoline etteaste – eelmine kord, 1994. aastal, plahvatas kunstirühmitus koos Peeter Mustaga Vaalas, kus rõõm maalimisest pühkis võimsa puhanguna läbi galerii (maalimist kui sellist peeti Eesti 90ndate kureeritud-kunstiilmas peaaegu eba-kunstiks, milles võib veenduda ka praegusel KUMU näitusel, mis toda aega kajastab. Ometi oli maalimise uus võidukäik maailma kunstiareenil juba alanud).

Bonus-track! Avamispäeval, 6. märtsil pakub NEO*EKS*PRE*POST külastajatele võimaluse osaleda häppeningis ning soetada endast „Kuum-Portree“, mille valmistavad loojad Puhkan ja Kööp kohapeal. Varem on taolise portree endast tellinud ka staar-kunstiteadlased Eha Komissaarov ja Harry Liivrand. Järgmine võimalus kunstnikega kohtuda avaneb aga näituse lõpus, kui Tallinn Music Week’i raames toimuval galeriituuril 28. märtsil on oodata juba uusi üllatusi. Näitus ise on avatud 30. märtsini.

NB!

- projektis osalevad loojad ei ole ennast identifitseerinud kui punkarid!

- tutvustav tekst on kirjutatud humoorikas enese-, teksti- ning ühiskonnakriitilises võtmes!

- tekst ega teosed ei taotle pungile omistatud anarhismi, vaid suhestuvad euroopaliku kultuuriruumi esteetiliste arusaamadega ja on analüütilised pungi kasvupinnase suhtes.

- NEO*EKS*PRE*POST’i lipukirjaks on ILU PÄÄSTAB MAAILMA!

< tagasi