Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_499.jpg

Haus Galerii 07.05.2021

Eesti vanema kunsti klassika oksjoni näitus kevad 2021

Eesti vanema kunsti klassika oksjoni näitus on esitletud siinkohal tavapärase põhjalikkusega. Oleme valiku piiritlenud tinglikult 1950-1960ndate aastatega, ent võite siit leida ka hilisemaid teoseid, kaalutlusel, et need on loodud 20. sajandi esimesel poolel kunstimaailma sisenenud autorite poolt. Iga üksik töö saab asjakohase tähelepanu, teostest kirjutavad lähemalt kunstiloolane Eero Epner ja kuraator Piia Ausman.

Eesti kunsti klassika on paeluv ja mitmekesine, ta on sisse juhatanud hilisemad loomekümnendid ja mõjutanud oluliselt nende käekäiku. Nii mitmedki selles valikus olevad autorid on olnud juhendajateks, õpetajateks või loomingulisteks eeskujudeks 1970ndatel ja hiljemgi eesti kunstis nimekateks saanud tegijatele. Põimumised ja loomingulised kokkupuutepunktid on kaasahaaravad ning stiilijooned meie vanema ja moodsa kunsti klassika vahel teatud üleminekuperioodidel ühilduvadki. On autoreid, kes seisavad nii siin kui sealpool neid kahte määratlust.

Eesti vanema kunsti oksjoni näitusega presenteerime teile kena kronoloogilist läbilõiget ja ajastute illustratsioone nii baltisaksa taustaga Eestis sündinud akadeemikutelt kui ka Euroopa sajandi alguse modernse kunstimaailma hoogsatelt uuendusmeeleoludega kaasaliikujatelt. Haus Galerii oksjoniautorite valik on nimekas ja värvikas - Oskar Hoffmann, Eduard von Gebhardt aga ka Ado Vabbe, Johannes Võerahansu, Peet Aren, Andrei Jegorov, Anatoli Kaigorodov, August Jansen, Jaan Vahtra, Elmar Kits, Endel Kõks jpt. meie aja ja meeleolude maailmu peegeldanud autorid.

Oksjonil on enampakkumisel ning näitusel väljas 63 teost. Vaata teoseid ja loe lähemalt SIIT.

< tagasi