Auction > Past > Haus Gallery

Haus Gallery 27.04.2018 19:30-27.04.2018 21:00

Haus Gallery's spring auction

on 27th April at 19.30 in Haus Gallery

Haus Gallery’s auction exhibition of classic pieces of traditional art is open!

While last year’s auction helped Amandus Adamson’s work Champion which had been missing for more than 100 years find a new home, then this year we have unearthed the work Potato Planters, by Andrus Johani. The location of the painting dating back to 1939 was unknown to art experts and the wider public until now. Potato Planters is among works of art holding both cultural-historical and museum value, and its resurfacing is an extraordinary event for experts and collectors alike.

The legacy of Andrus Johani, an artist deemed to have had great talent, but whose life was cut short, remains limited, which is why his works are seldom seen at auctions.  The work Potato Planters was mentioned both by Alfred Rõude, the biggest art collector of the First Republic, as well as the artist’s wife, the library scholar Helene Mugasto-Johani, in her book Andrus Johani omas ajas (Andrus Johani In His Own Time). The work was presented at the 21st exhibition at Pallas, where the legendary art theorist and critic Villem Raam called Johani a ‘decorative realist’, whose works are ‘inevitably penetrated by real life’.

The painting has also been reproduced as a postcard by Pallas and the Young Estonia Publishing House, which is a sign that the artistic association considered it to be among the best of the available works; and a graphite sketch has been preserved in the collection of Voldemar Erm, held at the Estonian Literary Museum. In addition to the book, Helene Mugasto-Johani has written in the magazine Kunst:  ‘Andrus Johani puts a lot of effort into the creation of the painting Potato Planters (1939). He travelled out to the countryside on multiple occasions to keenly observe nature and to breathe in the scent of the earth /---/ He would often destroy his works if they did not live up to his standards. This painting, however, escaped such a fate, because it encapsulated his newfound feelings about nature’.

Along with the said painting, Haus Gallery’s spring auction will feature 51 works, with the selection appearing to be surprisingly extraordinary for the Gallery itself, offering a glorious overview of the history of Estonian art through the decades. The most prominent names in local art history and their most special works are represented. Among the most noteworthy are the self-portrait of Johannes Võerahansu and his 1930s landscape with ploughmen, and three works originating from the different creative periods of Elmar Kits, especially his early figure composition from 1942. There are also surprises from Ants Laikmaa, Lepo Mikko, Eerik Haamer, Andrei Jegorov, Adamson-Eric, Eduard Wiiralt and many other prominent creators.

< back
Lõuna-Eesti maastik
1. Ants Laikmaa Lõuna-Eesti maastik 1920. Oilpastel, paper Vm 22.7 x 27.7 cm (framed) Starting price 5 700 Final price
(sold)Lilled klaaskannus
2. Adamson-Eric Lilled klaaskannus 1920-1930. oil, canvas 61 x 59.5 cm (framed) Starting price 6 300 Final price 11 200
(sold)Pirita Jõgi
3. Andrei Jegorov Pirita Jõgi 1920-1930. Tempera, cardboard 31.5 x 48.5 cm (framed) Starting price 3 100 Final price 4 300
(sold)Kriteerium
4. Gori Kriteerium 1928. Ink Vm 28.7 x 22.2 cm (framed) Starting price 800 Final price 800
(sold)Daami portree
5. Aleksander Kulkoff Daami portree 1929. oil, canvas 100 x 69 cm (framed) Starting price 5 800 Final price 5 800
Suitsetaja
6. Eduard Wiiralt Suitsetaja 1930. vernis mou, aquatinta Plm 18.1 x 11.3 cm (framed) Starting price 1 600 Final price
(sold)Läänemaa motiiv
7. Johannes Võerahansu Läänemaa motiiv 1930. Oil, canvas 100 x 120 cm (framed) Starting price 16 800 Final price 31 200
(sold)Talvemotiiv aedlinnast
8. Valerian Loik Talvemotiiv aedlinnast 1930. oil on cardboard 27 x 32 cm (framed) Starting price 800 Final price 1 150
(sold)Tallinna vaade
9. Erich Pehap Tallinna vaade 1933. Drypoint Plm 31 x 27 cm (framed) Starting price 550 Final price 550
Nuttev naine
10. Ferdi Sannamees Nuttev naine 1934. ceramic 33 18 x 19.5 cm (not framed) Starting price 2 000 Final price
(sold)Maastik Pariisi lähedal (I proovitrükk)
11. Eduard Wiiralt Maastik Pariisi lähedal (I proovitrükk) 1936. eau forte Plm 33.7 x 44.8 cm (framed) Starting price 2 700 Final price 2 700
(sold)Emalõvi
12. Eduard Wiiralt Emalõvi 1937. drypoint Plm 22.7 x 17.6 cm (framed) Starting price 1 900 Final price 1 900
(sold)Kartulipanijad
13. Andrus Johani Kartulipanijad 1939. Oil, canvas 68.5 x 85.5 cm (framed) Starting price 21 000 Final price 31 000
(sold)Pealelõuna
14. Elmar Kits Pealelõuna 1942. oil, cardboard 61 x 68 cm (framed) Starting price 5 800 Final price 10 200
(sold)Ooper
15. Eduard Einmann Ooper 1943-1944. oil, cardboard 40 x 50.5 cm (framed) Starting price 1 300 Final price 2 050
(sold)Põhjamaine maastik
16. Eduard Ole Põhjamaine maastik 1944. Vm 30.5 x 46 cm (framed) Starting price 1 200 Final price 1 600
(sold)Maastik
17. Boris Ottenberg Maastik 1945. Oil, canvas on cardboard 33.4 x 32 cm (framed) Starting price 800 Final price 1 600
(sold)Natüürmort moonidega
18. Aleksander Remmel Natüürmort moonidega 1946. oil, plywood 69 x 80 cm (framed) Starting price 1 500 Final price 1 500
(sold)Maastik
19. August Jansen Maastik 1947. 46.5 x 65 cm (framed) Starting price 1 800 Final price 11 400
(sold)Mets
20. Adamson-Eric Mets 1948. 21.7 x 16 cm (framed) Starting price 1 800 Final price 2 750
(sold)Jalutajad pargis
21. Erich Pehap Jalutajad pargis 1948. Woodcut km 46 x 38 cm (framed) Starting price 800 Final price 2 150
(sold)Lambad koplis
22. Roman Nyman Lambad koplis 1949. Oil, canvas 60.5 x 70 cm (framed) Starting price 4 700 Final price 7 400
Kalapaadid neemel
23. Julius Gentalen Kalapaadid neemel 1940-1950. Watercolor, paper Vm 44.5 x 59.5 cm (framed) Starting price 950 Final price
(sold)Lilled
24. Gunnar Neeme Lilled 1950. Oil, canvas 82.5 x 68.5 cm (framed) Starting price 1 700 Final price
(sold)Härmas mets
25. Erich Pehap Härmas mets 1951. Oil pastel, paper Vm 37.7 x 50.5 cm (framed) Starting price 800 Final price 1 050
(sold)Laud alpikannipottidega
26. Karl Burman Laud alpikannipottidega 1952. watercolor, paper 51.5 x 74.5 cm (framed) Starting price 1 400 Final price 2 000
(sold)Sirelid
27. Kristjan Teder Sirelid 1953. oil, canvas 60.5 x 73.5 cm (framed) Starting price 2 900 Final price 10 300
(sold)Metsavaade
28. Richard Uutmaa Metsavaade 1953. oil on cardboard 48.5 x 69 cm (framed) Starting price 3 400 Final price 7 000
(sold)Autoportree
29. Johannes Võerahansu Autoportree 1953. Oil, canvas 65 x 50 cm (framed) Starting price 5 200 Final price 7 600
(sold)Seltskond
30. Endel Kõks Seltskond 1957. Ink, paper 19 x 17 cm (framed) Starting price 600 Final price 800
(sold)Valgemetsa vaade
31. Elmar Kits Valgemetsa vaade 1960. oil, canvas 64.5 x 80 cm (framed) Starting price 3 400 Final price 27 000
(sold)Marianne
32. Evald Okas Marianne 1962. Drypoint, aquatinta 49.5 x 31.7 cm (framed) Starting price 800 Final price 1 600
Natüürmort korviga
33. Lepo Mikko Natüürmort korviga 1962. Oil, canvas 60.5 x 93 cm (framed) Starting price 5 300 Final price
(sold)abstraktsioon
34. Elmar Kits abstraktsioon 1964. tempera, paper Vm 47 x 52 cm (framed) Starting price 2 900 Final price 4 700
Vaikelu alpikannidega
35. Olav Maran Vaikelu alpikannidega 1965. Oil pastel, paper Vm 41 x 57.3 cm (framed) Starting price 1 600 Final price
(sold)Paar
36. Edgar Valter Paar 1967. oil, cardboard 64 x 92 cm (framed) Starting price 1 800 Final price 8 900
(sold)Vaikelu amarüllisega
37. Valerian Loik Vaikelu amarüllisega 1970. Oil, canvas 64 x 51.5 cm (framed) Starting price 1 700 Final price
(sold)Puhkus
38. Joann Voldemar Saarniit Puhkus 1971. oil on plywood 51 x 76 cm (framed) Starting price 1 300 Final price 2 550
(sold)Saaremaa maastik
39. Richard Uutmaa Saaremaa maastik 1972. oil on cardboard 50 x 68.5 cm (framed) Starting price 3 200 Final price 4 700
Loodusmotiiv XII
40. Juhan Muks Loodusmotiiv XII 1973. mixed media, canvas en plywood 36 x 50 cm (framed) Starting price 1 450 Final price
Mamma
41. Eerik Haamer Mamma 1974-1975. Pencil, watercolor, paper Vm 50.5 x 66 cm (framed) Starting price 1 700 Final price
Poolakt tuviga
42. Evald Okas Poolakt tuviga 1975. Ink, watercolor, paper Vm 67.5 x 41 cm (framed) Starting price 2 800 Final price
(sold)Tütarlapse portree
43. Aino Bach Tütarlapse portree 1976. Km 37 x 26.5 cm (framed) Starting price 2 200 Final price 2 200
Kohvilaud
44. Eerik Haamer Kohvilaud 1976. pencil, paper vm 50.5 x 70.5 cm (framed) Starting price 1 400 Final price
Kolm naist
45. Aili Vahtrapuu Kolm naist 1979. Oil, canvas 125 x 115.5 cm (framed) Starting price 3 900 Final price
(sold)Diiva
46. Ruth Tulving Diiva 1979. Mixed media, paper Lm 57 x 41 cm (framed) Starting price 700 Final price
Naine kõrvarõngastega
47. Abel Lee Naine kõrvarõngastega 1980. Vm 40.5 x 28.5 cm (framed) Starting price 700 Final price
Müür
48. Jüri Arrak Müür 1990. oil, canvas on cardboard 35 x 50 cm (framed) Starting price 1 850 Final price
Klounid
49. Silvia Jõgever Klounid 1991-1993. oil, canvas en cardbord 70 x 92 cm (framed) Starting price 2 900 Final price
(sold)Diabolic Beauty
50. Kalev Mark Kostabi Diabolic Beauty 2002. Oil, canvas Ø 61 x 61 cm (framed) Starting price 2 600 Final price 4 700