Kari Bie Erenurm

1959

Look at yourself. 1998

Peegel raamis. 39.5 x 68 cm (raamitud)
hind 280 (müüdud)


Kari Bie Erenurm "Look at yourself"

Kas kunstiga tegeledes määratled ennast naisena? Kas see on üldse küsimus Su jaoks või on kunst ilma soota looja eneseväljendus sõltumata sellest, kas maailb naine või mees?

Ma olen naine naiselike kogemuste ja suhtumistega ja need on minuga kaasas, kui ma teen kunsti. Ma võin rõhutada oma sugu ja töötada oma sooliste kogemuste põhjalt, või valida üldisemad teemad sõltuvalt sellest, milline väljenduslaad tundub mulle sellel konkreetsel loomishetkel oluline.

Usun, et võivad olla olemas naised ja/või mehed, kes suudavad väljendada ennast väljaspool vastava soo stereotüüpe; nad on ebaharilikud indiviidid, kellel on teistsugused kogemused ja seega ka teistsugune väljenduslaad. Kuid enamik inimesi, ka kunstnikud, on üles kasvatatud meie ühesuse tüüpi kultuuris, kui silmas pidada meeste ja naiste vahelist võrdsust.

Kas naise poolt maalitud töödes on midagi nähtavalt teisiti, kui meeste poolt maalitud töödes?

Jah, ma arvan küll. Üheks huvitavaks vaba aja veetmise viisiks on jalutada muuseumides ning proovida eristada nais- ja meesautorite töid. Naiste loodud kunstis on tihemini kui meeste omas tunda haavatavust. Naiste loodud kunst on enesekriitilisem. Ja sisaldab inimlikust seisukohast rohkem -rohkem portreesid, vähem maastikke. See on intiimsem. Õrnem. Isiklikum. Aga mul tekib küsimus, kas kunstiareeni nähtamatud konkurentsireeglid sunnivad ka naisi tegema rohkem “meeste” tüüpi kunsti lootuses olla tõsiseltvõetavam. Või on see märk sellest, et naiste seisukohad on muutumas? Kas see muutus tuleb seestpoolt või on see kohandumine välisega, et olla tugevam konkurent?

Milliseid assotsatsioone tekitab Sinus väljend “Girl Power”.



Noor naisenergia. Selle positiivne sisu on seista õiguse eest kasvada naisolevusena igakülgselt – intellektuaalselt, majanduslikult, seksuaalselt.

Ost ja broneerimine

Esinemine oksjonitel

Esinemine näitustel

(müüdud)"> (müüdud)Look at yourself
Kari Bie Erenurm
Look at yourself
1998. Peegel raamis 39.5 x 68 cm (raamitud)
Kari Bie Erenurm, Merike Estna, Sirli Hein, Stina Kasemägi, Alice Kask, Kristi Kongi, Eda Lõhmus, Maarit Murka, Marta Stratskas, Maris Tuuling, Karin Allikas ArtDepoo 01.12.2010-15.01.2011

<tagasi