Uudised > Julius Gentaleni loomingupärandi näitus

Julius Gentaleni loomingupärandi näitus

Esmakordselt on võimalik näha mahukat ülevaadet Julius Gentaleni loomingupärandist
Näitus on järjekordne väljapanek meie vanema kunsti salongis, kus eksponeeritakse eesti kunstiajalukku kuuluvate nimekate autorite töid. Kogu ekspositsioon on huvilistele ka müügis. Kokku on galeriis ligi 80 teost, millest 40 on leidnud kohad galerii seintel.

Julius Gentalen on autor, kelle üksikuid pilte on Haus Galerii eelkõige just nende vähesuse tõttu esitlenud seni põhiliselt kunstioksjonitel.  Julius Gentalen lahkus Eestist ning on 1949. aastast alates elanud ja töötanud USA-s, kus ta ka 1966. aastal suri, mistõttu ei ole tema loomingust mitte just palju siia jäänud.  Gentaleni kunstnikutee sai alguse 1920ndatel aastatel Viljandis, ta õppis Villem Ormissoni ja Ants Murakini käe all. Suurem osa loomingust valmis aga juba kodumaast kaugel.
Ta on Julius Gentalen üks neid kunstnikke, kelle elu keerdkäigud tõestavad veelkordselt, kuidas romantilised müüdid kunstnikest kui eluraskustega võitlejatest teinekord tõesti paika peavad. Gentaleni kindel soov olla kunstnik teostus nii erinevate töökohtade kõrval 1930ndate Eestis, sõjalaagris Kemptenis Saksamaal kui ka paguluses USAs ühes seenefarmis töötades. Gentalen ei olnud kunagi ainult ja pelgalt professionaalne kunstnik. Tema elu oli mitmekesine, kuid selle pööras ta ka kunstis enda trumbiks, lüües näiteks lauale akvarellid Alpidest (valminud pärast põgenemist Saksamaal) või hilised Tallinna-vaated (tehtud vanadest maalide fotode järgi).  

Kunstniku poeg Tiit Gentalen on hoidnud isa pärandit koos ning toonud selle Eestisse tagasi. Tegemist  on esmakordse sellelaadse väljapanekuga, kus läbi koospüsinud loomepärandi on publikul võimalik saada ülevaade ühe looja tööst ja laadist, tema loomingu erinevatest perioodidest, tehnikatest ja protsessidest.
Näitusel on nii õlimaale, akvarelle kui ka joonistusi alustades 1940ndatest aastatest ning lõpetades 1960ndate esimese poolega. Lisaks on huvilistel võimalus tutvuda ka mitmete omaaegsete kunstnikku puudutavate ajaleheväljalõigetega, koondartiklitega tollastelt näitustelt ning kirjade ja kaartidega. Kolm teost näituselt ootavad Haus Galerii kevadist kunstioksjonit, kus nad lähevad enampakkumisele.
Näitus jääb avatuks kuni 27. veebruarini 2007.


   
Vaade Oleviste kirikule. 1960             Vanalinna vaade. 1946

 
Tallinna vaade merelt. 1955               Onn mägedes. 1946

 
Vaade mägedele. 1946                      Tehased. 1945

 
Kaks mäetippu. 1946                        Albany, New York I. 1957

 
Saar                                                  Talvine sadamavaade. 1958


Albany 
|?>
< tagasi