Uudised > SÜGISOKSJONI PILDILUGU - ADO VABBE

SÜGISOKSJONI PILDILUGU - ADO VABBE

 

Ado Vabbe „Maastik raudteesillaga“, 1912 – 13, akvarell



Ado Vabbe (1892 – 1961) on kunstnik, kellest peaks alustatama, kui kõneleme 20. sajandi moodsate kunstivoolude esinemisest Eestis. Eesti kunsti üks äkilisemaid ja endiselt tegutsevaid avangardiste Leonhard Lapin on öelnud, et „Vabbe oli vaieldamatult eesti avangardi isa“.  Ado Vabbe oli tulihingeline kunstiuuendaja nii oma loomingus kui ka kunstiinstitutsionaalses mõttes, oli ta ju tegev „Pallase“ kunstikooli sünni juures ja ka selle kauaaegne õppejõud kuni vallandamiseni 1950. aastal, mil tema looming ja tegevus loeti nõukogude kunstiõppeasutusse sobimatuks.  
Aga palju aastaid enne seda suundus noor Ado Vabbe Münchenisse, et õppida Anton Ažbe kunstikoolis (tema õpingud vältasid seal 1911 – 1913).  Seal võttis ta joonistustunde ja osales skulptuuriklassis, kuid „kõige rängemalt“ mõjus talle seal kokkupuude maalikunstiga ja seal värskeid võrseid ajava ekspressionismiga. Räägitakse ka tema sõprusest Vassili Kandinskyga, kelle mõjusid võib leida tema varasemast loomingust.
Käesolevale oksjonile esitatud „Maastik raudteesillaga“ on üks haruldasemaid Ado Vabbe pärandi hulgast, sest tema Müncheni perioodist pärinevaid töid on säilinud erakordselt vähe. Näeme Eestile mitteomaste mägede ja orgudega maastikku ning sellest täie hooga läbi kihutavat, enda ümber aurupilvi paiskavat rongi. Kui otsida kõikjalt märke ja tähendusi, siis võib siin vedada paralleeli ka kunstniku enda eluga, kus ka Ado Vabbe oli Eesti kunstielus see  vedur, kes vedas käima, andis hoogu ja tõi dünaamikat rahulikku ja staatilisse maastikku.  

< tagasi