Uudised > MARE VINT. KEVADISELT VÄRSKE

MARE VINT. KEVADISELT VÄRSKE

420.t2.jpg

Haus Galerii esitleb Swedbank’i peakontori privaatpanganduse ruumides stiilipuhast ja lakoonilist graafikat Mare Vindilt. Väljas on nii kunstniku vanem kui uuem looming alates must-valgetest avaratest pargimaastikest kuni eksootilisemate ja värvikamate Egiptuse-motiivideni. Tööd, kus jõulised arhitektuuriobjektid kombineeritakse õrna looduse lopsakusega, haakuvad nii pangaakendest avanevate linnavaadete kui modernsete kodu- ja kontoriinterjööridega.

«Vindil kujunes juba varakult välja omapärane stiil ja tema looming on suures osas jäänud truuks esteetilistele taotlustele, see on ajatu ja samas pidevalt teisenev», vahendab kunstikriik -ja ajaloolane Eero Kangor tavapärast hinnangut Mare Vindi loomingule, milles siiski peituvat ka tähenduslik pool. Pargimaastikud kujutavad justkui pühitsetud ruume, kus vaataja eest alati midagi osaliselt varjatuks jääb, pildiruumi poolusteks jaotavate piirete, tarade, aedade, müüride taha. Rohketelt reisidelt saadud muljete läbiseedimisel aga on püütud leida üldiseid seaduspärasid või iideid tarkusi nii arhitektuuris, maastikus kui linnaruumis. Samuti on kunstniku inspiratsiooniks olnud alateadvusesse salvestunud minevikupiltid, mis on hakanud kummitama või omandanud lausa sümboli tähenduse, nagu võib näha sarja «Mineviku linnad» puhul. Nii paigutub Vint teatavasse, 1960. aastatel esilekerkinud kunstnike põlvkonda ja seltskonda, keda ühendavad sarnane (elu)filosoofia ja püsiväärtused. Kuigi tänapäeva inimesele võib nende väärtuste tähtsust olla mõnevõrra raskem seletada, on need ometi aluseks ka sallivamale ja inimlikumale ühiskonnale. Ning kuigi Vindi töödes peituva sõnumi üle saab spekuleerida lõputult, võib siiski just seda salapärast sõnades tabamatut pidada tema loomingu kõige olulisemaks väärtuseks, leiab Kangor.

Mare Vint (1942) õppis aastatel 1962-1967 Eesti Kunstiakadeemias, misjärel töötas kunstiõpetajana ning alates 1969. aastast tegutseb vabakutselise kunstnikuna. 1968. aastast esineb ta regulaarselt litode, serigraafiate, tuši- ja värvipliiatsijoonistustega isik- ja grupinäitustel nii Eestis kui välismaal, teda on pärjatud mitmete auhindadega ning tema tööd kuuluvad kogudesse mitmel pool maailmas. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige ja Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige. Mare Vindi tööde motiivideks on olnud maastikud, pargid, linnud, naised, arhitektuur ja loodus, kõik kord alustatud tehnikad eksisteerivad kõrvuti ka praegu.

Näitus „Kevadiselt värske“ jääb Swedbanki peakontoris avatuks kuni sügiseni 2016. Töödega tutvumiseks palume võtta ühendust galeriiga.

< tagasi