Uudised > Pildilugu. Raivo Korstniku Punane Kunda

Pildilugu. Raivo Korstniku Punane Kunda

511.t2.jpg

Järvi Pust, Haus Galerii galerist

Raivo Korstnik (1932–1992) on eesti kunstis kindlasti omaette fenomen. Just nimelt „oma ette“, sest ühest küljest oli ta kunstiringkondades tuntud ja lugupeetud, samas aga võib neid näituseid, kus ta oma eluajal esines, ühe käe näppudel kokku lugeda. Lõpetanud 1957. aastal ERKI, tegutses ta oma loomingu kõrvalt õige mitmel alal, mis aga kõik servapidi kunstiga seotud (kas siis kunstnikuna ETV-s või Tallinna kinostuudios), kuid kindlasti oli kõige olulisem tema jaoks tegevus õppejõuna (Tallinna Kultuuriülikool, TPedI ja ERKI) ja seda kuni surmani. Tema kõige viljakamaks loomeperioodiks olid kahtlemata 1960ndad, mil ta arendas välja ka oma ainulaadse kunstnikukäekirja.  

Pildil: Raivo Korstnik „Punane Kunda“, õli, papp, 1961

Raivo Korstniku kujutusaines, maalilaad ja -tehnika olid ühest küljest ehk küll lüürilised ja traditsioone järgivad, samas aga näeme ekspressiivseid kompositsioone keemistemperatuurini tõusvate värvivahekordadega, millest kujunes ka tema absoluutne firmamärk. „Punane Kunda“ rokib rõõmsalt kusagil „karmi stiili“ ja popkunsti vahele jääval kaardistamata alal. Kunstnik on riukaliku, allasurutud naerust puksuva lapse kombel võtnud tõsimeelse tööstusmaastiku ja serveerib meile efektset, külluslike värvide ja põnevate joonerütmidega linnavaadet, milliseid näeb vaid multifilmides. Ta on mõnuga loonud erinevaid pindu, vorme ja perspektiive. Tulemuseks pole mitte ood tsemenditootmisele, tööstuslikule progressile ja plaaniületusele, vaid hoogne ja rõkkav avangardistlik mäng.

Raivo Korstniku töö "Punane Kunda" kuulub Haus Galerii XLI kunstiklassika oksjoni valikusse. Oksjon toimub reedel, 21. aprillil kell 19.30. Oksjonitöödega saab tutvuda galeriis ja veebikataloogiga kodulehel siin.

< tagasi