Uudised > Kaasaegse kunsti kohasusest ajaloolises mõisainterjööris

Kaasaegse kunsti kohasusest ajaloolises mõisainterjööris

539.t2.jpg

Kunst on olnud mõisainterjööride lahutamatu osa. Esindusfunktsiooni tõttu pidid härrastemajad olema luksuslikult sisustatud. Mõisnikud eksponeerisid arvukaid kunstiväärtuseid, mis pidi kõnelema omaniku jõukusest ja metseenlusest. Seinapinnad olid maalidega kaetud ning interjöörid taiestega ülekuhjatud. Külluslikult ornamentidega kaunistatud kuldraamidest võis leida esivanemate portreid ja maastikuvaateid. Valdav osa endisaegsest hiilgusest on tänaseks kadunud. Sellele vaatamata on mõisaansamblid ajaloolise pärandi tõttu säilitanud oma väärikuse. 

Aeg on ka Lihula mõisale oma jälje jätnud. Hoolimata seintelt pudenevast krohvitolmust mõjub mõisasüda siiski majesteetlikult. Hoone kerkib Läänemaa mõisate seas esile suurejoonelise ehituslaadiga. Möödunud aeg annab härrastemajale iseloomu, mis muudab selle unikaalseks näitusepaigaks. Räämas seinad kohtuvad Lihula mõisas elegantse kunstiga Mall Nukke näitusel „Eesti mõisamaastikud“. Väljapanek pakub värskendava vahelduse kuvandile kunstist, mida traditsiooniliselt mõisatega seostatakse. Tegemist on hea näitega, kuidas nüüdisaegne maalikunst ja klassitsistlik mõisaansambel moodustavad omalaadse harmoonilise terviku.

Nõudlik ja tugeva ajaloolise pärandiga ehitis võib oma suursugususes mõjuda lämmatavalt, kuid Nukke maalid on hoonele võrdväärseks partneriks. Teosed suudavad end interjööris kehtestada, minemata seejuures vastuollu ajaloolise kultuuripärandiga. Nukke maalidest õhkub sisemist väärtust, mis muudab tööd kõnekaks ja iseseisvaks. Seejuures kõlavad need ruumiga kokku, moodustades toimiva terviku. Viimistletud töödele pakuvad head kontrasti mõisasüdame veidi räämas seinad. Mall Nukke märgib ka ise, et valminud realistlikud tööd sobisid hästi „seinte impressionistliku maalilisusega“.

Mõisa härrastemaja on klassitsistlikult soliidne, mis toob maalides välja esindusliku noodi. Nukke töödest õhkuv elegants sobitub harmooniliselt ruumiprofiiliga. Väljapeetud õhustik on ideaalseks kaaslaseks kaunitele maalidele. Luksuslikult voogavad kangad ja helkivad klaaskuulid nende vahel mõjuvad iseäranis kohasena aristokraatlikus keskkonnas. Nii nagu läiklevad klaaskuulid Nukke kangamaastikel, kaunistavad Eestimaad pärlitena mõisaansamblid. Vaikelu-seeria eesti ilmaga kujutab klaaskuulidesse paigutatud mõisasid sinimustvalgete kangaste taustal. Majesteetlikkuse taustal väljendub tuntav hapruse noot, mis kõneleb ka ebakindlusest. Füüsiliselt võib seda seostada hoonete lagunemisega, kuid vaimsel tasandil viitab see meie iseseisvuse rabedusele.

Näitusel eksponeeritud tööd kannavad endas tunnetuslikku ja emotsionaalset seost. Kunstniku sõnul väljendavad maalid pidulikkust, traditsiooni ja ajalugu. Väljapeetuse ning ajaloolise tunnuslikkuse annab näitusele trikoloorivärvide läbiv kasutamine. Värvide olemuslikust tähendusrikkusest kantud maalid mõjuvad jõulisemalt ajaloolisse konteksti paigutatuna. Trikoloorivärvidesse on põimitud minevikus toimunu ja tulevikutaotlused, vaimupüüdlused ja lootusrikkad tunded. Teostesse on koondunud eestluse olemus.

Maalide tähendusrikkuse taustal ei mõju tööd liiga tõsise ja reserveerituna. Mängulisust lisavad klaaskuulid, mis on maalidele puistatud. Samuti toovad töödesse kergust lendlevad kangad. Esimese korruse kohvikusse paigutatud suuremõõtmelised maalid seeriast „Mäng kolmevärviliste munadega I-IV“ kannavad endas suurematki vabadusetunnet. Lõuendile on kantud värvipritsmed, mis maale elavdavad. Värvimäng ja maalidel voogavad kangad panevad väsinud mõisainterjööri kõlama.

Mall Nukke maalide näol on tegemist rafineeritud ja professionaalse nüüdiskunstiga. Mõisasüdames eksponeeritud tööd ei lähe vastuollu oma keskkonnaga, vaid mõjuvad mõisakontekstis kohasena ja värskena. Ajalooline interjöör toetab teoste tähendust ning võimendab nende emotsionaalset väärtust, seda enam, et iga näitusetöö uuest omanikust saab kunagiste mõisnike eeskujul samuti metseen – tööde müügiga toetatakse heategevusliku kontsertsarja „Eesti mõisad 2017“ viimast kontsertpaika ehk Hummuli mõisakooli.

Kaia Kodasma

Artikkel on ilmunud koostöös veebiajakirjaga (Edasi.org). Igal nädalal ilmuvas kunstirubriigis kõneleme Edasi lugejatele millestki huvitavast või tähelepanuväärsest kunstivallas. Haus Galeriid inspireerib Edasile lugusid kirjutama Edasi mõtteviis,  postiivne maailmavaade, intelligentne teekond koos lugejaga läbi mõtestatud hetkede,  slow journalism, mis pakub vastukaalu tormakale infotulvale, kutsub seisatama, tunnetama ja kaasa mõtlema, niisama nagu kunstki. 

< tagasi