Uudised > Moekunstnik ja Maalikunstnik: Liivia Leškin

Moekunstnik ja Maalikunstnik: Liivia Leškin

623.t2.jpg

Haus kureerib taas näitust väljaspool galeriiruume, seekord Disaini ja Arhitektuurigaleriis, kus 20. novembril algusega kell 17.30 avatakse moekunstnikuna tuntud Liivia Leškini esimene maalinäitus "Tegelik ja Teine". Näitus jääb avatuks kuni 1. detsembrini.

Näituse kuraator Piia Ausman:

Kumb on tegelikum: kas see kellena meid teatakse või kelleks peame end ise? Kes on need kaks „mina”, kes ikka ja taas teineteiseni teed otsivad – elu tulvil kohtumisi iseendaga. Tere, Liivia, kes sa oled? Muutumised, teisenemised, edasiminekud! Ühe inimese elu kui lugu mitmest, kohati täiesti erinevana näivast persoonist – interpretatsioonid, emotsioonid, kunst.

Liivia Leškinit teatakse ja tunnustatakse märgilise moekunstnikuna. Nüüd inspireerib ta aga tegelikkust ümber hindama, avades oma loojanatuuri läbi maalimise.

„Ma ei taha, et mind ainult moekunstnikuna nähakse! Muidugi, moekunst on suur osa minu elust, aga hetkel olen hoopis mujal. Elu peab olema liikumises. Paigalseis ei ole mulle kunagi meeldinud. Sõltumata kõigest on meil alati õigus endale ise väljakutseid luua. Ma tahan maalida. Ma ei tea, kas selles kontekstis moekunstist üldse rääkima peakski?”

Liivia seisab Haapsalu kitsal rannaribal. Mereõhk on jahe, läbi halli pärastlõuna peegeldub veeseljal kivi – inspiratsioon. Mälusoppi salvestub hetk kui lugu. Kogu loodus on Liivia jaoks lugu, jutustus kogemistest, mida oma maalidel edasi anda – sisukas, kirglik, mitmekesine ja värviderohke nagu Liivia isegi.

Ilmvõimatu on Liivia Leškinist kui kunstnikust rääkida üksnes traditsiooniliselt. Jah, sündinud 1956. aastal, lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia aastal 1980 moedisainerina, 1989ndast Eesti Kunstnike Liidu liige, kunstirühmituse ON Grupp asutajaliige. 1987–1995 Kunstiakadeemias moedisaini eriala õppejõud ja professor ning külalisõppejõud mitmes Skandinaavia kunstikõrgkoolis. Esinenud arvukatel personaal- ja grupinäitustel moedisaineri, kostüümikunstniku, moeillustraatorina, loonud suureformaadilisi digitrükitehnikas interjööritekstiile jne – kõlab nagu keegi akadeemiline ja korralikult kaanoneid järgiv inimene. Seda on Liivia kindlasti ka. Distsipliin ja sihikindlus on osa tema tuntud olemisest, ent maalides ei oma see mingit tähtsust, siis on Liivia teine – ambitsioonikas, julge, otsiv ja vaba iseendas.

Liivia vaatab läbi Haapsalu ateljeeakna kodusesse aeda: „Ma olen tegelikult kosmopoliit,” ütleb ta, teadvustades ennast esmalt eurooplase kui vaid eestlasena. Olles juurtega siin, kuid püüdlustega kaugemal, hindab Liivia võimalusi ja kogemusi, mida erinevad kultuuriruumid ja mõtteviisid pakuvad.

Haapsalu aeda me Liivia maalidel ära ei tunne, see on tema loomingu allhoovustes. Eelkõige näeme töödel abstraktseid ekspressioone, tugevaid tundeid, kaasaegse maailma hoogsusest kantud jõulisi jooni, liikuvaid ja värvihulle motiive, millest aimdub kunstnikku ikka ja alati inspireeriv loodus.

Liivia pöörab oma intellekti ja naiseliku elutunnetuse loomingusse võrdväärsena. Tema maalid on korraga spontaansed ja pragmaatilised, tulvil intensiivseid emotsioone, loomise vihagi, mis ei ole agressioon, vaid eneseväljenduse jõud ja vajadus. Kiirelt, kindlalt ja omas tehnikas liiguvad akrüülvärvid mööda maalipindu, tekitades äratundmisi kusagilt puhuvast tugevast tuulest või tujukast, tundeks muutunud viljast.

Liivia Leškini maalid ei kohusta vaatama ühte kindlasse suunda, vaid kutsuvad avastama ja interpreteerima. Tema tööd ei ole valminud mitte loogiliselt juhitud mõtte, vaid lõpuni kogetud emotsiooni tulemusel. Maalide pealkirjadki on punkte mittepanevad nagu „Tuuline”, „Tuleb”, „Õitseng”, „Võõras maa“ või „Armastuse algus”…

„Tegelik ja Teine” on Liivia Leškini esimene, vaid maalikunstile pühendatud isikunäitus. Näituse raames on Haus Galerii produktsioonina valminud ka kunstniku loomingut ja mõtteid kajastav lühifilm, mida on võimalik vaadata näitusesaali ekraanilt või www.haus.ee

Vaata Liivia Leškini maale siit.

< tagasi