Uudised > Eesti erootiline kunst

Eesti erootiline kunst

Erootilse kunsti näitus Henn Kochi kogust
„Eesti erootiline kunst Henn Kochi kogust”.

Tollal Stockholmis elanud eestlane Henn Koch alustas kunstikogumist oma sugulase Ado Lille kehutusel 1979. aastal, tehes seda eriti intensiivselt just 1980ndatel aastatel. Ta orienteerus okupatsiooni ajal keelatud – erootilisele kunstile. Praegu on tema kogus ligi paarsada tööd: maali, skulptuuri ja graafikat, mille on ta seoses tagasipöördumisega kodumaale eesti kunstile päästnud. Oma ostude ning huviga avangardkunsti vastu oli ta toeks paljudele tollastele võimude poolt ahistatud eesti kunstnikele. Tema kogus on esindatud mitmete põlvkondade erootilise kunsti silmapaistvad meistrid: Evald Okas, Alo Hoidre, Lembit Sarapuu, Ado Lill, Tõnis Vint, Mare Vint, Leonhard Lapin, Andres Tolts, Agu Pilt, Jaan Toomik jt. Näitusel tulevad eksponeerimisele ka paar Henn Kochi enda joonistust, sest kogumisega seoses on ta isegi kunstitegemist harrastanud. Ka on ta oma kogu erootilise kunsti uute tegijate töödega täiendanud viimase ajani.
Sellisena on antud kollektsioon omapärane ja haruldane teiste eesti kunstikogude seas, pealegi ei ole parajat osa omaaegsest „keelatud kunstist” siinmail üldse eksponeeritud.

Et tihendada oma põhikogu, laseb Henn Koch ka mõned oma näituse tööd müüki.

Näitusega seoses ilmub 80-leheküljeline kataloog Tiit Jürna kujunduses.

Näituse avamisel esitleb näituse kuraator Leonhard Lapin oma uut luulekogu „Leonhard Lapin. Isiklik. – Albert Trapeeź. Üleüldine.”

Näituse avamise seltskondlikus osas esineb laulja Helin-Mari Arder saatjatega.


Näitus jääb avatuks kuni 6. oktoobrini
|?>
< tagasi