Uudised > Kevadoksjon Haus Galeriis!

Kevadoksjon Haus Galeriis!

Haus Galerii on taas kevadoksjoni ettevalmistamise meeleolus.


Jaan Toomik "Kalamehed jääl" õli, lõuend, 2009


Oleme lõpetanud juba traditsiooniks saanud kunstioksjoni valiku komplekteerimise ning anname teada, et oksjon toimub 28. aprillil algusega kl. 18.00.
Traditsioonid loovad turvalisust ning siinkohal peame endalegi üllatuseks tõdema, et Haus Galerii oksjonid toimuvad juba 12-ndat aastat järjest.
Enampakkumisele tuleb üle 100 erinevas tehnikas ja erinevatest perioodidest pärinevat teost – valik eest kunsti paremikust, alustades selle varasemaist kümnenditest ja lõpetades meie kaasaegsete klassikute tippteostega.
Esimesed uudishimulikud saavad soovi korral töödega galeriis juba ka põgusalt tutvuda.
Nimekirjas on alustades varasematest autoritest G. Bochmann, E. Dücker, P. Sepp ja edasi N. Triik, A. Vabbe, A. Jegorov, E. Wiiralt, J. Võerahansu, Ü. Sooster, E. Haamer. E. Kõks, L. Mikko aga ka R. Kaljo, E. Okas. R. Sagrits, R. Uutmaa, M. Bormeister, M. Leis, J. Arrak, O. Maran, P. Mudist, J. Toomik jpt.

Kindlasti pakub seekordne oksjoninäitus äärmiselt mitmekesiseid võimalusi kunsti soetamiseks ja nautimiseks ning seda nii teoste laia teemaderingi, kõrge kunstilise taseme kui ka paljuski mõistlike alghindade poolest.
Samas on meile aga üheselt selge, et hea kunst oma väärtust ei kaota ning tõeliselt suurepäraseid teoseid ka tänases päevas keegi nähtavalt alla oma väärtus ei müü. Galerii oleks võinud ehk ennatlikult arvata, oksjonivalikuid koostama asudes, et piltide pakkumised on suurenenud ja kauplemisteks rohkem võimalusi, kuid seda me kahjuks öelda ei saa. Oksjoni ettevalmistamine on toimunud tavapärses rütmis ning me ei ole hetkegi olnud küsimuse ees, et teoseid oleks pakutud ülemäära palju, või et neid liigselt müüma kiirustataks, pigem vastupidi. Head kunsti hoitakse endiselt ja tõeliste suurteoste hinnad, nagu ka meie selle kevade oksjoni näitel näha võib, ei ole langenud.  Ehk siis kõik on heas mõttes nii nagu Haus Galeriis alati on olnud – galeriis valitseb oksjonieelne elevus nagu igal kevadel ja sügiselgi.
Me oleme püüdnud taas teha oma parima, et sellele väikesele kultuurile, mida me suures Euroopas oma friigiliku järjekindlusega esindame ja hoiame, ikka ja endiselt hoogu juurde anda. Miks? Eks ikka sellepärast, et meie kultuur eristab meid teistest, on mõistetav ja oma, aidates meil seeläbi määratleda identiteeti ning hoida vaimsust ja mõtet. Just sellele on läbi aegade keskendunud meie kunstnikud, olles alati suure pühendumusega seda maailma nii enda kui teiste jaoks püüdnud väljendada, tõlgendada, kirjeldada, seletada ja sõnastada. Kunstnikud on kui aegadekestvad otsijad, kes on soovinud alati leida vastuseid ja väljundeid kõigele läbi eksistentsiaalsete ja loominguliste spektrite. Ja neid vastuseid, oksjonile tulevaisse teostessegi süvenedes on mitmeid – on ilusaid hetki, on tööd, endassesüüvimist ja selginemisi, on üksikute hetkede poeesiat ja üldistusi, on lilli, on loodust, on lootustki ja seda viimast ehk kõige enam. Kuna just lootust on meie kunstnikud eesti kunstifenomeni ja kultuuri laiemas plaanis üles ehitades läbi aegade alati kõige enam omanud.

|?>
< tagasi