Uudised > ALATI TEIE, VIVE TOLLI

ALATI TEIE, VIVE TOLLI

629.t2.jpg

Haus Galeriis 29. novembrist 29. detsembrini 2018

Käesoleval aastal tähistas eesti graafika grand old lady Vive Tolli oma 90. sünnipäeva. Haus Galerii kutsub kõiki aasta viimasel kuul tänu ja lugupidamisega osa saama kunstniku ülevaatenäitusest: „Alati Teie, Vive Tolli“.

Vive Tolli on pühendunult suhtunud oma talenti kui ülimasse kingitusse, mis on aidanud tal omakorda luua kingitusi meile kõigile – suurepäraseid, võluvaid, endasse haaravaid kunstiteoseid läbi elu ja aegade.

Kaunis väljapanek kätkeb hetki Vive Tolli loomingu 1960ndatest kuni 1990ndate teise pooleni. Need on teosed, millest mitmed on saanud ajatuteks, elegantseteks ja meeli liigutavateks legendideks.

Silmapaistva graafiku ja õppejõuna on Vive Tolli nüansirikkalt stiliseeritud looming ja graafikatehnilised võtted mõjutanud kogu eesti graafika arengut. Tema tööd on alates 1950ndatest rääkinud inimestega aegade piiri ületanud märkide keeles. Tehniliselt perfektselt teostatud lehed on ühelt poolt äärmiselt kunstilised, teisalt aga kasutavad tähendusrikkaid motiive rahvakunstist. Ennekõike on Tolli süvenenud siinse folkloori ja mütoloogia tõlgendamisse, tema „käekirja“ kuulub etnograafiliste märkmete ja mustrite ärakasutamine ja omanäoline stiliseerimine.

Graafika – see mõneti mehelik kunstivaldkond, mis nõuab trükiplaatide valmistamisel tehnilist täpsust ja suurepäraseid meistrioskusi – on Vive Tolli loometulemuses ülimalt naiselik ja poeetiline. Olgu siis teemaks nädalapäevad ja argielu, pihlakased rannad ja kivised linnad või unenäoline elu ülal- ja allpool vett või taevaid. 

Vive Tolli (1928) õppis alates 1947. aastast Tallinna Riiklikus Tarbekunstiinstituudis keraamikat, hiljem Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis graafikat. Töötanud vabakunstniku, raamatuillustraatori ja õppejõuna. Soome „Kalevala“ seltsi auliige. Kristjan Raua preemia (1978), Jaan Jenseni preemia (1985), Wiiralti auhinna (1998) ja Eesti Vabariigi 75. aastapäeva tunnustusmedali (1993) laureaat. Käesoleval sajandil on teda pärjatud Valgetähe III klassi teenetemärgiga (2001) ja Eesti Rahvuskultuuri Fondi elutöö tänuauhinnaga (2008).

Paralleelselt on Vive Tolli loomingut tema juubeliaasta raames hetkel võimalik vaadata ka Eesti Rahvusraamatukogus, Mai Levini kureeritud näitusel, harulduste saalis, kus on esitletud valik raamatuillustratsioone ja eksliibriseid.

Näitusetöödega saab tutvuda ka galerii kodulehel siin.

< tagasi