Uudised > Andrus Joonas. Elu mõte

Andrus Joonas. Elu mõte

665.t2.jpg

Neljapäeval, 2. mail kell 18.00 avatakse Haus Galeriis Andrus Joonase isiknäitus „Elu mõte“, kus eksponeeritakse viimaste aastate maale ja toimub performance.

Pildil: Andrus Joonas. The Meaning of Life. 2019 (fragment)

Valdavalt on tegemist autoritehnikas maalidega, kus üleilmses ruumis teostatud tegevuskunst jõuab läbi maalikunsti tasapinnalisse reaalsusse. On ka lihtsalt olustikukirjeldusi (“Taastusravi Pärnu Haiglas“ ja müstilist realismi („The Meaning of Life = 111“). Alates aastast 2000 on Joonas kasutanud abstraktset kontseptsiooni, mis tema hinnangul sobib ideaalselt just tänapäeva ja mida ta eksponeeris ka esimese Aledoia maalikomplekti juures aastal 2001 Raatuse galeriis Tallinnas.

Autori sõnum algab küsimusest. „Mida teha, kui eesmärgiks seatakse kõrgtehnoloogiline postmodernne meediaühiskond? Esindusdemokraatia vaikne, kuid visa tasalülitamismehhanism, mis välistab kõik kõrvalekalded. Simulatsioon ühiskonnast, mis detailirohkusele vaatamata on pigem maaliline ja konventsionaalne massiteadvus.

Kuna modernism on lõpetatud projekt, oleks kasulik müüte dekonstrueerida, nagu ka erinevaid tehnoloogiaid, mis tagab tahes-tahtmata poliitilise ja sotsiaalse angažeerituse. Apokalüpsisest kultiveeritud manerism on kaasaegses diskursuses kanoniseeritud subjektiivselt ja sõbralikult.“ Mida siis teha? Vastuseks on Aledoia.

Näituse avamisel toimub performance “The Meaning of Life“ rühmituselt SRA (Suuresilla Rahvavabastusarmee) koosseisus kunstnik Andrus Joonas ja kirjanik Indrek Koff. Rühmitus asutati 30 aastat tagasi Pärnumaal, Suuresillal, saunas. Eesmärgiks oli maailmaparandamine kultuuri läbi. Rühmitusel on ka kolmas liige Priit Annus, kes on siirdunud armee-eesmärke täitma poliitikasse ja ärisse. See on rühmituse esimene avalik ülesastumine, taustsüsteemides on ta alati aktiivne olnud.

Andrus Joonase näitus “Elu mõte” jääb Haus Galeriis avatuks kuni 1. juunini.

< tagasi