Uudised > AVANGARD KUNST ONLINE OKSJONIL - LEONHARD LAPIN

AVANGARD KUNST ONLINE OKSJONIL - LEONHARD LAPIN

730.t2.jpg

Haus Galerii esitleb Online Arthausi oksjonil jätkuvalt meie kaasaegse kunsti klassikat. Leonhard Lapin on üks mõjukamaid ja rahvusvaheliselt tunnustatumaid eesti kunstnikke. Oksjonil on valik Lapini teostest, mis on jätnud vaieldamatu jälje kunstiajalukku ning mille haruldasem osa pärineb autori enda kullafondist. Rariteetsed on siinkohal just Lapini varasesse loomeperioodi jäävad originaaljoonistused, millest suurem osa on tänaseks omandatud Eesti Kunstimuuseumi kollektsiooni. Just originaaljoonistused on tavapäraselt aluseks hiljem valmivatele graafilistele lehtedele, my trükitakse väärtusliku ja piiratud autoritiraažina. Käesolev oksjon pakub võimalusi omandada nii Leonhard Lapini märgilisi joonistusi kui tunnustust ja tuntust leidnud graafilisi lehti.

Selle oksjoni teosed on pakkumisteks avatud 27.02 – 31.03. 2020. 

NB! Igale teosele kestab pakkumine selle avamise hetkest 5 päeva. Esimesed pakkumised saab avada 27. veebruaril ja viimased 31. märtsil 2020. Oksjonile on vaja eelnevalt registreeruda, luues kasutajakonto, mida saate teha nii kodulehelt www.onlinearthaus.com kui ka SIIT.

Leonhard Lapini tööde oksjonilt leiate peamiselt teoseid kunstniku krestomaatilistest seeriatest „Fauna-masin,“ Naine-masin,“ „Mees-masin,“ „Masin“ ja „Rist.“ Kõik masinaseeriate tööd, mida ühendavad stiilipuhas geomeetria, liikuvad struktuurid ning läbivad baaskujundid, töötavad iseseisvate esteetiliste piltidena. Sellele vaatamata ühendab sarja filosoofia, mille järgi kunstnik käsitleb maailma läbi mitme erineva kompositsiooniterviku. 

Kõik masinaseeriad kõnelevad tehismaailmast kui uut tüüpi loodusest. 1972. aastal pani Leonhard Lapin esmakordselt tähele, et evolutsioon ja looduskeskkond on jõudnud etappi, kus seda võib iseloomustada masinliku struktuurina. Masinateks ei nimeta kunstnik mitte vaid seadeldisi, vaid kõike tehislikku ja industriaalset. Industriaalsuse aspekt on oluline, sest Lapini nn. uut tüüpi loodust kirjeldavad kunstniku sõnul sõltumatud ehk inimese kontrolli alt välja jäävad ning hoomamatud seaduspärad. Kui looduse mõistet defineerib sisemine iseseisvus ning evolutsiooni toimumise tingimuseks on kordus, siis tehislik loodus on eelkõige just industriaalne. 

Vaata teoseid ja loe oksjonist lähemalt SIIT

Eesti avangardkunst ning Lapin on muutunud ajajooksul sünonüümiks. Leonhard Lapin on lõpetanud ERKI arhitektina, tegutsedes hiljem intensiivselt mitmel alal, sealhulgas näiteks literaadi ja õppejõuna nii Eestis kui Helsingi kunstiülikoolis. Lapin on loonud ka geomeetriliste elementidega, abstraktseid, kontseptuaalseid maale, skulptuure ning installatsioone. Graafikuna tõusis ta esile just 1970ndatel, mil tema tööd äratasid rahvusvahelist tähelepanu ning võitsid palju auhindu välisbiennaalidelt. „Naine-masin” on Lapini tuntuim graafika seeria, mis kujutab naise ning erootika mehhaniseerumist. Olulisel kohal on Lapini loomingus minimalism ja geomeetria, kujundipeenus ja perfektsionism kui autori omaenda filosoofia. 

LIisainfo Haus Galeriis või 

Marilen Puusep: info@onlinearthaus.com

Piia Ausman: piia@haus.ee

 

< tagasi