Uudised > Inspireerituna maalikunsti ajaloost. Eesti Maalikunstnike Liidu näitus

Inspireerituna maalikunsti ajaloost. Eesti Maalikunstnike Liidu näitus

551.t2.jpg

Neljapäeval, 9. novembril kell 18 avatakse Haus Galeriis Eesti Maalikunstnike Liidu traditsiooniline näitus, mis tänavu on pühendatud kunstiajaloole ja Haus Galerii juubelile. 

Pildil: Maarit Murka. Splashed. 2017

Oma  20. sünnipäeva aastal teeb galerii kummarduse maalikunsti ajaloole, et meenutada põhjuseid, neid pintslilööke, mis on olnud olulised ja toitnud meie tänast kunstimaailma. Pakkusime sel aastal Eesti Maalikunstike Liidu liikmetele välja võimaluse tagasivaateks, inspiratsiooniks mõelda selle üle, mis kunagi oli. Kas interpreteerida maailma mõjutanud kunstistiile, tsiteerida teiste töid või kompositsioonikatkeid, pöörduda tagasi oma enda varasema loomelaadi juurde, maalida midagi, millest aimdub traditsioone, puudutada mõnd kunstiajaloos olulist teemat, otsida kaugusi või süveneda meie oma koduse maalikunsti minevikku? Valik jäi vabaks vastavalt sellele, mis kellelegi lähedasem ja kõnekam tundub. Oluline on, et läbi maalide kõneleks kunsti ajalugu. 

Näitusel võib näha portreid, figuure, akte, natüürmorte, tsitaate Itaalia ja madalmaade meistritelt, aga ka Vincent van Gogh’lt, Joan Miròlt, David Hockneylt ning meie oma Konrad Mägilt. Näitusel astuvad üles kunstnikud: Vano Allsalu, Stanislav Antipov, Ivi Arrak, Jüri Arrak, Owe Büttner, Jaan Elken, Herlet Elvisto, Mauri Gross, Ashot Jegikjan, Eva Jänes, Ivar Kaasik, Andro Kööp, Tiia Külv, Mati Kütt, Macari, Silvi Lepparu, Lola Liivat, Helle Lõhmus, Philiph Arvo Luik, Mara Ljutjuk, Lilian Mosolainen, Johanna Mudist, Maarit Murka, Mall Nukke, Mall Paris, Tiiu Pallo-Vaik, Juss Piho, Kristiina Pärk, Mari Roosvalt, Uno Roosvalt, Sorge, Sven Saag, Valev Sein, Kätlin Stahl, Anatoli Strahhov, Urve Sunny-Dzidzaria, Karl-Erik Talvet, Tiina Tammetalu, Lea Tomson, Heli Tuksam, Katrin Valdre, Katrin Valgemäe, Lev Vassiljev.

Näituse teema on ajendatud Haus Galerii tänavusest juubelist. Galerii on järjekindlalt panustanud siinse kunsti promotsiooni, luues sildu möödaniku ja tänapäeva vahel, kõneledes meie kunsti ajaloost ja uusimatest suundadest.  Oleme püüdnud näidata eesti kunsti seotust kunagiste Euroopa metropolidega, viidanud selle süsteemsele ja professionaalsele arengule, juhtinud tähelepanu olulistele meid mõjutanud  kunstisuundumustele ja sündmustele, hoidnud orbiidis meie kunstitalente. Galerii eesmärgiks on olnud luua eesti kunstile nähtavat ja veenvat väärtust, tuua kunsti publikule lähemale, otsida selgemaid ja intrigeerivamaid kokkupuutepunkte kõrgkunsti ja ühiskonna vahel.

Näitus jääb Haus Galeriis avatuks kuni 6. detsembrini 2017. 

< tagasi