Uudised > Juss Piho. LOOD MEIS ENDIS

Juss Piho. LOOD MEIS ENDIS

445.t2.jpg

Alates oktoobrist on kunstirestoranis Art Priori väljas kunstnik Juss Piho maalid. Haus Galerii poolt kureeritud näitus "Lood meis endis" pakub eesti kaasaegse kunsti näol meeleolukat vaheldust restoranid senistele väljapanekutele, mis keskendusid enamalt kunstiajaloole ja klassikalistele meeleoludele.

Täna täidavad restoranisaale vabakutselise maalikunstniku ja tunnustatud raamatuillustraatori Juss Piho suureformaadilised tööd, mastaapsed figuraalkompositsioonid, mille vahele on pikitud väikesi värvikaid taimemotiive.

Juss Piho maalidel oleks aeg justkui hetkeks seisatunud. Vaataja kutsutakse kunstniku loodud tegelaste maailma, pealtnäha võõrastesse tubadesse, mis lähemale minnes aina enam omaks saavad, meenutavad midagi meist endist või kedagi teist kusagilt mälusopist. Pildid provotseerivad looma lugusid ja panevad arutlema selle üle, mis oli enne või juhtub pärast neid kaadreid, mille kunstnik, pintsli lõuendilt tõstes, on peatanud. Piho maalid on salakavalad, kauged oma kummalisuses, kuid lähedased lihtsuses. Nad hakkavad meis pikkamööda kõnelema, lugusid looma, mõnusalt kummitama läbi rütmikate seltskondade, läbi pikas valges kleidis daami või linnu või kassi kuskil liniku servas. Suured puhtad üksteisega lõikuvad pinnad Piho maalifoonidel jätavad igale mõttele ruumi niisamuti nagu tema kujutatud tegelased annavad igale loole põhjuse ja igale tundele kulgemise.

Juss Piho (1963) osaleb aktiivselt näitustel alates 1987. aastast. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige ning tunnustatud mitmete auhindadega ennekõike raamatuillustratsioonide eest, millest võiks eraldi välja tuua 2001. aasta Rahvusvahelise raamatuillustratsiooni triennaali auhinna Jaapanist. Tema töid leidub nii muuseumides kui erakogudes. Vaatamata sellele, et Juss Piho loomingust väga suure osa moodustavad joonistused ja raamatute illustratsioonid võib teda praeguses hetkes pidada eelkõige siiski maalikunstnikuks, sealjuures väga heaks maalikunstnikuks. Üheks neist, kelle loominguga kohtumine jätab mällu jälje, meenutuse, soovi vaadata nähtule tagasi kui isiklikule mälestusele.

Restoranis Art Priori on kunst kaaslane, sõber, saatja, kellega suhelda ja silmsidet hoida, nii et see puudutaks, midagi muudaks, ehk paremaks, sügavamaks ja selgemaks.

Tutvu näitusega Art Priori kodulehel ning külasta seda kindlasti ka restoranis kohapeal (Olevimägi 7, Tallinn). Restoran on avatud teisipäevast neljapäevani kell 17.00-23.00 ning reedel ja laupäeval kell 17.00-00.00.

< tagasi