Uudised > Kevadoksjoni kunstikild: Johannes Võerahansu

Kevadoksjoni kunstikild: Johannes Võerahansu

581.t2.jpg

Kallis kunstisõber!

Kevadoksjoni saabumise puhul jätkame kunstikildudega ning räägime Johannes Võerahansust.

Johannes Võerahansu (1902-1980) kunstiõpingud algasid Ants Laikmaa ateljeekoolis, kuid katkesid majanduslikel põhjustel, kui kunstnik asus tegema isakodus maa- ja ehitustöid, jahvatas rendiveskis jahu, maalis teatris dekoratsioone ja valas keraamikatehases vorme. Kuigi kõige selle kõrval polnud Võerahansu pintslit põõsasse visanud, võttis ta koolitee taas jalge alla alles kümmekond aastat hiljem, seekord Ado Vabbe juhendamise all „Pallases“.

Pildil: Johannes Võerahansu. Autoportree. 1953 

Viimati pakkus Haus Galerii oksjonil võrratut kombinatsiooni Võerahansu talumaastikust ja autoportreest juba ligi 20 aastat tagasi. Toonane „Alepõletajad“ (1946) hõõgus samas toonis sellega kõrvuti haamri alla läinud „Autoportree“ (1954) jakiga. Tänavusel kevadoksjonil on need motiivid, kuigi uues kuues, taas kõrvuti. Perspektiivid on kaugemad ja toonid jahedamad, kuid taevas silmapiiri kohal sama kõrge ning pilk portreteeritava silmis sama tõsine.

Võerahansu „Autoportree“ (1953) kompositsioon ja poos toob vägisi vaimusilma ette Laikmaa legendaarse autoportree aastast 1902. Kui aga Võerahansu esimese mentori kuju kiirgab siin võrdluses jõust, kompromissitusest ja ambitsioonikusest, siis tema enda omast õhkub lihtsust, leebust ja väärikat tagasihoidlikkust. Samasugust rahulikkust, nagu Võerahansu portreemaali šedöövriks peetaval peegeldusel Ira Sepast 1936. aastast.

Ja rahulik on ka Võerahansu „Läänemaa motiiv“ (1930ndad), kus on tunda, kuidas kunstniku veres ei voola mitte lihtne hapnik, vaid kerge ja karge segu künnivagude ja pilvekardinate molekulidest. Musta mulda ja sinist taevast ei ole siin kujutatud ei idealistlikult ega realistlikult, minimalistliku värvimängu eesmärgiks on eelkõige sisemise emotsiooni tabamine ja tekitamine. Just sellise, (auto)portretiseeriva emotsiooni tõttu hakatigi autorit nimetama „silmapaistvaimaks eesti maastikumaalijaks.“

Haus Galerii kevadoksjon toimub reedel, 27. aprillil kell 19.30, oksjoninäitus on aga avatud juba praegu. Oksjonitöödega on võimalik tutvuda ka veebikataloogis.

< tagasi