Uudised > KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Carl Alexander von Winkler, "Stockholmi sadam"

KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Carl Alexander von Winkler, "Stockholmi sadam"

450.t2.jpg

Carl Alexander von Winkler (1860 – 1911) sündis Tallinnas arsti perekonnas ja miski ei ennustanud, et peale 1879. aastal Toomkooli lõpetamist ja Tartu Ülikoolis võrdleva keeleteaduse stuudiumiga alustamist võiks temast saada juba oma eluajal nii populaarne ja armastatud kunstnik, et kohalikud kunstiostjad pidasid teda eelmise sajandi alguse Eestis tegutsenud baltisaksa kunstnikest lausa üheks parimaks. See hinnang võimaldas tal ka kenakest müügiedu nautida.

Kunstiloominguga puutus noor Winkler põhjalikumalt kokku just Tartus ülikooliõpingute ajal, kus ta käis tuntud kunstniku ja kunstipedagoogi Rudolf von zur Mühleni juures joonistustunde võtmas. Ülikooli lõpetamise ajaks 1884. aastal sai aga selgeks, et teadus jäetakse kõrvale ning edasine elu pühendatakse juba kunstile. Winkler asus rännuteele mööda Euroopat, kus täiendas ennast nii Saksamaal, Šveitsis kui Itaalias omaaegsete nimekate akvarellistide ja maastikumaalijate juures. Tema edasine elukäik nägigi välja nagu pikk ja keeruline sõiduplaan, kus 5-6 aasta pikkused rännuperioodid vaheldusid umbes sama pikkade reisipausidega kodumaal. Siin tegutses ta ka kunstiõpetajana, et siis uute elamuste janus jälle mõne kaugema maa poole startida. Tänu sellisele eluviisile ja virtuoossele akvarellitehnika valdamisele võime täna nautida Winkleri meeleolukaid ja meisterlikke linna- ja maastikuvaateid, mis jutustavad meile üle-eelmise sajandivahetuse aegseid lugusid näiteks ühest soojast ja rahulikust suvepäevast Stockholmi sadamas.

Carl Alexander von Winkleri 1898. aastast pärineva akvarelliga „Stockholmi sadam“ saab tutvuda Haus Galeriis avatud oksjoninäitusel ning internetikataloogis siin. Oksjon toimub reedel, 28. oktoobril kell 19.30 galerii ruumides.

< tagasi