Uudised > KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Karl Burman juunior, "Tekstiilivabrik "Punane Koit""

KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Karl Burman juunior, "Tekstiilivabrik "Punane Koit""

452.t2.jpg

Karl Burman juunior (1914 – 2001) oli kunstnikuna paljuski iseõppija, ent tulles eesti kunstis ilma teinud perekonnast, on täiesti arusaadav, et tema suurimateks kunstilisteks mõjutajateks olid isa Karl Burman seenior ja onu Paul Burman. Akadeemilist kunstiharidust sai ta sõja-aastatel Jaroslavli kunstike kollektiivi kuuludes, kui täiendas end Moskva Kunstiinstituudis. Samal ajal õppisid tema käe all akvarellitehnika saladusi tundma hilisemad kunstikorüfeed Aleksander Pilar ja Enno Lehis. 1944. aastal kodumaale naastes tegutses ta arhitekti, õppejõu ja kunstnikuna.

Karl Burman juuniori varajane looming oli märgatavalt mõjutatud tema isa töödest ja lähenemisest kunstile, ent 1950ndatel aastatel toimub tema loomingus märgatav murrang ja eristumine eelnevast. Tööd muutuvad formaadilt suuremaks ja maalilaad hoogsamaks, kujuneb välja tema isiklik akvarellisti käekiri, milles ta demonstreerib selle tehnika võimalusi suure meisterlikkusega. Tema loomingus ühinevad geniaalsel moel arhitekt ja akvarellist, ühelt poolt matemaatiline täpsus ja struktuuritunnetus, teisalt sekundeerib sellele kohe peen värvimeel ja improvisatsioonivabadus.

Linnavaated olid tema armastatuim žanr, oma kodulinna Tallinnat on ta jäädvustanud igal päeva- ja aastaajal. Töös „Tekstiilivabrik „Punane Koit““ on ta osava kergusega meieni toonud niiske ja hämarduva sügisilma, enam-vähem poole pildi pinnast katab toonase tekstiilivabriku hoone kõrguv monoliit, samal ajal kui pildi teisel poolel keeb elu – tramm kaugeneb, auto läheneb, puiesteel liiguvad inimesed. Huvitav, mis nägu oleks kunstnik teinud, kui tema juurde, sel ajal kui ta Põhja puiesteel käesolevat motiivi visandas, oleks astunud külaline tulevikust ja talle moka otsast poetanud, et umbes nii 60 aasta pärast hakatakse selles hoones noortele kunstiharidust andma… Küllap ta oleks korra ehmunult talle otsa vaadanud, siis segaja käega eemale rehmanud ja süvenenult edasi töötanud.  

Selle ja teiste Burmanite dünastia töödega saab tutvuda Haus Galeriis avatud oksjoninäitusel ning internetikataloogis siin. Oksjon toimub reedel, 28. oktoobril kell 19.30 galerii ruumides.

< tagasi