Uudised > Pildilugu. Paul Burmani Maastik kalamehega

Pildilugu. Paul Burmani Maastik kalamehega

510.t2.jpg

Järvi Pust, Haus Galerii galerist

Paul Burman (1888–1934), Karl Burman seeniori vend, ammutas kunstiharidust nii mitmest ja erinevast allikast, et sellest oleks piisanud mitmele inimesele. Peale Tallinna (tol ajal küll Peetri) Reaalkooli lõpetamist tudeeris ta Ants Laikmaa ateljeekoolis, võttis tunde Peterburi Kunstide Akadeemias professor Roubaud’ loomamaaliklassis ning täiendas ennast ka veel Moskvas, Riias ja Pariisis. Süvenedes tema loomingusse võib leida sealt jälgi ja märke kõigist neist koolidest kogutud õpetustest, kuid eelkõige näeb siiski ainulaadse maailmamärkamisega kunstniku ülestähendusi oma muljetest ja läbielamistest. Sõltumata teose teemast on talle omane tundlik, ent samas jõuline pintslikiri ning kunstiteadlased on teda nimetanud nii Eesti esimeseks impressionistiks kui ka animalistiks.

Pildil: Paul Burman „Maastik kalamehega“, õli, papp, 1910ndad

Kuigi loomad (eelkõige hobused, kelle kujutamises oli Paul Burman vägagi meisterlik) on teema, mille kaudu ehk teda enam tuntakse, siis sellel maalil vähemalt ei paista neist ühtegi. See-eest paistab siin imeline lokkav loodus, värelevad veepeegeldused ja sillakesel jalgu kõigutav kalamees. Värvikasutus on impressionistlik, ja nii taevas kui ka lihtlabased puuladvad on maalitud kirglike käeliigutustega. Vaatamata rahulikule loodusstseenile väreleb kõige üle siiski mingi seletamatu erutus – ning me ei oskagi kohe öelda, kas on see sellest, et taamalt on tõusmas ilmamuutus või haarab hetke pärast kalamehe õngekonksust tema elu suurim saak.

Paul Burmani töö "Maastik kalamehega" kuulub Haus Galerii XLI kunstiklassika oksjoni valikusse. Oksjon toimub reedel, 21. aprillil kell 19.30. Oksjonitöödega saab tutvuda galeriis ja veebikataloogiga kodulehel siin.

< tagasi