Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 13.12.2001-20.12.2001

PEETER MUDIST

GALERISTI PÜHAPÄEV

Ühe omanäolisema kunstnikuna on Peeter Mudist vaatajate meeli köitnud juba 1970-ndate aastate algusest. Õlimaalide kõrval on tema loomingus olulisel kohal ka skulptuur, graafika ja akvarell. Näitusetööd pärinevad kunsntiku erinevatest loomeperioodidest. Varaseim töö on valminud 1975 ja hiliseim käesoleval aasta. Mudisti looming on omapärane kooslus lihtsatest asjadest ja inimestest, mis justkui unenäolisel kombel hajuvad kõiksusena mõjuvasse maalifooni. See on kunstniku oskus väljendada vaid talle omase iseenesestmõistetavusega maise ja taevase maailma lihtsat tervikut.

 

Näitus on korraldatud tähistamaks kunstnik Peeter Mudisti ja galerist Piia Ausmani ühise raamatu \"GALERISTI PÜHAPÄEV\" ilmumist.

 

SAATEKS

 

Raamatu on kirjastanud Haus Galerii. Kunstigalerii väljaandena on see raamat omamoodi pretsedendiks galerii tegevuses, pakkudes kunstihuvilistele ühte tavatut, ent võimalikku viisi kunstiga tutvuse tegemiseks.

Raamatu idee ise sai alguse ühest lihtsast töisest vestlusest. Kunstnikul oli mõte bukletina trükkida oma vastvalminud akvarellide sari, galeristil kirjutajana jällegi plaan koondada luulevihikuks kunagi perioodikas avaldatud ja uued tekstid. Asjaosalistele tundus ühtäkki intrigeeriv oma jõud ja kavatsused ühendada ning esitada pilte ja luuletusi kõrvuti ühes raamatus kui kunstniku ja galeristi loomingut. Nii see raamat valmiski, omalaadse ja pretensioonituna, tahtmata paigutuda ei kunsti ega luuleraamatute ritta kuna kummagi autori looming ei olnud mõeldud teist illustreerima ega tõlgendama. Nii luuletused kui pildid olid valminud igaüks omal ajal ja omasoodu. Selle raamatu võlu peitubki eelkõige tema juhuslikes loomingulistes kooskõlades.

 

Raamat kannab kunstniku spontaanselt pandud pealkirja - \"Galeristi pühapäev\" - pühapäev, kui eikellegimaa kusagil lõppenu ja algava vahel, päev iseenda jaoks, päev piltide ja mõtetega. Sinna igaühe enda eikellegimaale ongi autorid tahtnud raamatu paigutada, alustades lugejaga juhuslikku vestlust mille mõte pole määratud ega tähendus teada.

 

Raamatud on saadaval nii Haus Galeriis kui ka raamatukauplustes üle Eesti.

 

Näituse ja äsja trükivalgust näinud raamatuga tähistab Haus Galerii ka alanud 2001 aasta jõulukuud, lootes teha selle kunstisõpradele meeldejäävaks!

< tagasi