Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 15.10.2008-01.11.2008

Toomas Kuusing

Harilikud inimesed

Toomas Kuusingu loodud harilikud inimesed astuvad kunstipubliku ette juba viiendat-kuuendat korda. Mõnikord esinevad nad perfektselt lõuendile maalituna, teinekord jälle filigraanselt linooli lõigatuna või isegi digitaalselt suurendatatud graafikana. ArtDepoo näitusel saab kaasa elada nii lõuendile, puiduringidele kui lahtikäivatele kapiustele maalitud inimeste eludele ja tegudele.

Non Grata kunstnikerühmitusega mööda ilma ringi rändavat Toomas Kuusingut inspireerivadki need samad inimesed tema lähedalt ja ümbert – need, kellega ta koos performance’eid teeb, need, kellega kell 5 hommikul kalal käib ja need, kellega ta koduõlut pruulib. Süžeede maalidel on dokumenteeritud nii nende algupärasest keskkonnast välja tõstetud fantastilise mõõtme omandanud Non Grata aktsioone kui ka imaginaarseid tegelasi erinevates kummalistes asjatoimetustes. Doktor Helbergothi, ülikonnastatud jänese- ja seamaskidega tüüpide ning otsekui maaväliste olendite kõrval on Kuusing läbi oma maalid nende argieksistentsist metafüüsilisele tasandile tõstnud ka Obinitsa mehed Väino, Eedu, Kalle ja Paul.

Pildite vaimset ja visuaalset õhkkonda on Kuusing rikastanud tsitaatidega kunstiajaloo klassikutelt – laenates Hieronymus Boschilt moraalseid ja religioosseid kommentaare illustreerivaid ülerahvastatud fantastilisi stseene ja prantslaselt Georges de La Tour’ilt pühalikult kummastavat küünlavalgust.

Ent mahlakate pealkirjadega üllatavatest tegelastest ja tegevustest pungil maalid räägivad iseenda eest, olgu vaid siinkohal kunstniku palvel ära toodud read Moosese Raamatust:

Pea meeles, et sa pead hingamispäeva pühitsema! Kuus päeva tee tööd ja toimeta kõiki oma talitusi, aga seitsmes päev on Jehoova, sinu Jumala hingamispäev. Siis sa ei tohi toimetada ühtki talitust, ei sa ise ega su poeg ja tütar, ega su sulane ja ümmardaja, ega su lojus ja võõras, kes su väravais on! Sest kuue päevaga Jehoova tegi taeva ja maa, mere ja kõik, mis neis on, ja ta hingas seitsmendal päeval: seepärast Jehoova õnnistas hingamispäeva ja pühitses selle. Sa pead oma isa ja ema austama, et su elupäevi pikendataks sellel maal, mille Jehoova, su Jumal, sulle annab! Sa ei tohi tappa! Sa ei tohi abielu rikkuda! Sa ei tohi varastada! Sa ei tohi tunnistada oma ligimese vastu valetunnistajana! Sa ei tohi himustada oma ligimese koda! Sa ei tohi himustada oma ligimese naist, sulast ega ümmardajat, härga ega eeslit ega midagi, mis su ligimese päralt on!

Meedia:

24.10.2008
Ragne Nukk. Harilikud inimesed ebaharilikes oludes.
Äripäev

< tagasi