Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_388.jpg

Haus Galerii 12.05.2015-16.06.2015

Jüri Mildeberg

Panoptikum III

Sedapuhku kohe kripeldas veidike, et peaks näituse kohta midagi kirjutama - saateteksti  või seletuskirja või eneseõigustuse.
Mitte et seintel rippuv oleks arusaamatu - ma arvan, et iga töö lugu on kaugele näha ja lihtsalt mõistetav. Jooned ja vormid on selged ja räägivad rohkem kui tuhat sõna! Aga põhjustest peab rääkima, et mis sunnib inimest raiskama suurt hulka ilusaid plekk-karpe, lõikama ja värvima puutükke!
Oma mitmekümneaastase ilutegemise jooksul olen selle üle palju mõtisklenud. Ja jõudnud enam-vähem kindla tõdemuseni - see ei ole midagi muud kui hedonism. Maakeeli mõnuhimu. Väga mõnus on, kui riistad kuulavad sõna ja materjal allub ega vaidle sinuga. Kui sa alustad kobamisi ja siis lased protsessil end kanda, järjest veendunumalt ja kindlamini. Ja naudid seda täiega. Ma olen päris kindel, et kogu maailma kunstiajaloo kestel on selline oma tegevuse nautimine olnud üheks tugevaimaks mootoriks. Kõik jumala teenimine ja raha ja kuulsus jäävad tahaplaanile. Need on lihtsalt boonus.
Ning paradigmast ja diskursusest - inimene oli ja jääb ikka suurelt jaolt samasuguseks oma sotsiaalsuse ja ängidega ning selle uurimisega on tegeletud aegade algusest. Üldiselt ilma tulemuseta, kuid õnneks on suur osa neist uurijaist saanud oma rahulolu ja annuse head olemist! Muutunud on ehk materjalid - kui vanaaegne kunstnik tegi oma tüki metallist ja puust ja kondist, siis kaasaegne kasutab penoplasti, makrofleksi, kutsikahända ja teab mida!

< tagasi